Rechter verbiedt acties bij ECT

ROTTERDAM, 24 NOV. Werknemers van de havenpool SHB mogen geen acties meer voeren bij containeroverslagbedrijf ECT. Dat heeft rechtbankpresident mr. J. Mendlik vanochtend bepaald in een kort geding dat ECT tegen actievoerende SHB'ers had aangespannen.

ECT eiste een verbod op van poortblokkades door SHB'ers die zo protesteren tegen de reorganisatie van de havenpool, een soort uitzendbureau voor de haven waaruit bedrijven tijdens piektijden personeel kunnen putten. ECT is al verschillende keren het doelwit geweest van acties. Bij het bedrijf zijn een aantal havenpoolers vast gestationeerd. Afgelopen vrijdag blokkeerden actievoerders uren lang de Deltaterminal op de Maasvlakte. Daardoor moesten ruim tweehonderd vrachtwagens, drie zeeschepen en enkele binnenvaartschepen wachten voor het laden of lossen van containers. ECT denkt daardoor volgens woordvoerder Jos Dekkers “enkele tonnen schade te hebben opgelopen.”

Rechtbankpresident Mendlik bepaalde vanochtend dat negentien SHB'ers niet langer actie mogen voeren bij ECT of hiertoe mogen oproepen. Hij legde de actievoerders een dwangsom op van tienduizend gulden per dag, met een maximum van vijftigduizend gulden per persoon.

In januari kondigde de SHB-directie een reorganisatie aan van de havenpool. De SHB wil naar een vierdaagse werkweek voor de havenpoolers. Bovendien moeten zij flexibeler kunnen worden ingezet. Tevens moeten 50 banen worden geschrapt. Daardoor blijven er ongeveer 950 havenpoolers over. Alleen wanneer deze maatregelen worden geëffectueerd ziet directeur J. Schermer van de Rotterdamse havenpool een mogelijkheid om deze organisatie rendabel te laten draaien.

Ondanks een herhaalde oproep van met name de Vervoersbond FNV aan de havenpoolers om geen actie te voeren, zijn er voortdurend acties geweest onder leiding van een SHB-actiecomité. Pas sinds vier weken vinden er formeel onderhandelingen plaats tussen bonden en directie. Een week na de start van de onderhandelingen verdwenen de SHB'ers uit de onderhandelingsdelegatie omdat zij met de bond van mening verschilden over de inzet van die gesprekken. Sinds vorige week voeren de SHB'ers actie om hun delegatieleden weer in de onderhandelingsdelegatie te krijgen.