Programma is FC Twente en PSV te zwaar

EINDHOVEN, 24 NOV. De trainers van PSV en FC Twente uitten zaterdagavond hun ongenoegen over het zware programma waaronder hun spelers gebukt gaan. De een, Hans Meyer van FC Twente, beklaagde zich over een groot aantal wedstrijden in een korte periode. De ander, Dick Advocaat van PSV, stelde het onevenwichtige competitieverloop ter discussie en zette grote vraagtekens bij de oefentrip die bondscoach Guus Hiddink in februari wil houden met het Nederlands elftal.

Het waren onderwerpen die geheel pasten in de aanloop naar de Europa-Cupduels van PSV tegen Dinamo Kiev en van FC Twente tegen Auxerre.

In een lang betoog leverde Meyer kritiek op het feit dat FC Twente in dertien dagen vijf duels moest afwerken. Een paar keer had de ploeg uit Enschede slechts twee dagen rust gehad. Blessures en vermoeidheid zijn het gevolg. Tegen Auxerre zullen McKinnon en Ten Caat zeker niet spelen. Bosman, die zaterdag een helft wedstrijdritme opdeed, kreeg weer last van een slepende voetblessure. Terwijl ook Karnebeek en Steinmann niet fit zijn. Zij zullen koste wat het kost spelen. Meyer: “Ik begrijp de KNVB niet. Als wij een ronde verder komen is dat ook in het belang van de bond. Dan krijgt het Nederlandse voetbal meer punten van de UEFA en mag de KNVB weer drie deelnemers inschrijven voor het derde Europa-Cuptoernooi. Als we dinsdag het veld opstappen heeft Auxerre vier dagen rust gehad. Zoals wij naar deze wedstrijd moeten toewerken is eenramp.”

Advocaat bracht een nuance aan in de klaagzang tegen de KNVB. Niet competitieleider Van Rhee maar de burgemeesters zijn er volgens hem schuldig aan dat de spelers overbelast raken. “Wij hebben ook onze problemen met het competitieschema. We lopen al vanaf het begin van de competitie een duel achter op Ajax. NAC en Willem II hebben we al twee keer ontmoet. Voor PSV-FC Utrecht kan geen datum gevonden worden. En als die wedstrijd wordt omgedraaid moeten we een groot aantal uitwedstrijden achter elkaar spelen. Maar geef niet Van Rhee de schuld. Hij luistert wel, maar staat machteloos. Het probleem ligt bij de burgemeesters. Die willen of kunnen hun plannen niet op tijd kenbaar maken.”

Wel laakbaar vindt Advocaat het beleid van Hiddink. De bondscoach wil na PSV-Ajax op zondag 15 februari een week op stap met Oranje naar Florida ter bevordering van de saamhorigheid en voor het spelen van twee oefenwedstrijden. Vanaf mei vorig jaar heeft Advocaat hier tegen geprotesteerd. Dit seizoen sloten ook Ajax en Feyenoord zich aan bij zijn kritiek. Advocaat wil nu dat er in ieder geval een oplossing wordt gevonden voor het duel PSV-Roda JC dat drie dagen na aankomst van de internationals staat gepland. “Die wedstrijd moet worden uitgesteld”, vindt Advocaat. Hij vreest vooral de gevolgen van de jetlag. De Hagenaar stelt ook grote vraagtekens bij het nut van de trip.

Als voormalig bondscoach meent Advocaat te weten dat deze uitjes weinig zin hebben. “De beste speler is er niet bij (Bergkamp wegens zijn vliegangst, red). De internationals van PSV hebben dan net drie weken vakantie achter de rug en een trainingskamp in Spanje. Vervolgens vliegen ze nog eens naar de zon in Florida. Een heerlijk reisje. Maar ik zie het nut er niet van in. Je kunt als bondscoach beter elke maand een interland spelen. Ik heb drie jaar mijn mond gehouden. Nu er zo kortzichtig wordt gehandeld, geef ik m'n mening. Ook de wedstrijd tegen Zuid-Afrika aan het einde van vorig seizoen kwam op een slecht moment. Met onze bedenkingen is totaal geen rekening gehouden. De belangen van PSV zijn net zo groot voor het Nederlandse voetbal als die van Oranje.”

    • Erik Oudshoorn