President Slovenië herkozen met grote meerderheid

BOEDAPEST, 24 NOV. Milan Kucan is gisteren met een overtuigende meerderheid voor vijf jaar herkozen tot president van Slovenië. Bij de tweede presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek behaalde de 56-jarige jurist volgens de officieuze uitslag 55 procent van de stemmen. Meer dan zestig procent van de 1,5 miljoen stemgerechtigden ging volgens de kiescommissie naar de stembus.

Kucan, die als zittende president de grote favoriet was, liet zijn belangrijkste tegenstanders ver achter zich. De voorzitter van het parlement Janez Pobodnik, die namens de Sloveens Volkspartij deelnam, behaalde achttien procent van de stemmen, terwijl de christen-democraat Joze Bernik niet verder kwam dan negen procent.

De oppositie had Kucan tijdens de campagne aangevallen op zijn verleden als leider van de Sloveense communistische partij. Dat thema sloeg bij de kiezers nauwelijks aan. Kucan, die als onafhankelijk kandidaat deelnam, lijkt vooral te zijn beloond voor de stabiliteit en de welvaart die Slovenië onder zijn presidentschap heeft bereikt. Na zijn overwinning noemde Kucan de integratie van zijn land in de Europese Unie en de NAVO de belangrijkste thema's voor zijn presidentschap in de komende vijf jaar.

Kucan wacht morgen de eerste aanval van de oppositie op zijn nieuwe presidentschap. Het parlement stemt over een wetsvoorstel van de oppositie dat voormalige hoge functionarissen van de communistische partij weert uit belangrijke publieke functies, zoals het presidentschap. Een speciaal “zuiveringshof” van zeven rechters zou volgens het wetsvoorstel het verleden van oud-communistische politici als Kucan en premier Janez Drnovšek en vierhonderd anderen moeten onderzoeken. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Kucan niet aan zijn tweede periode als president kan beginnen, want de regeringspartijen zijn verzekerd van een kleine meerderheid in het parlement.