Overtocht Albanezen Italië eindigt in drama

ROME, 24 NOV. Een groep van 27 Albanezen heeft vorige week een overtocht proberen te maken naar het zuiden van Italië die dramatisch eindigde.

Nadat hun rubberboot lek sloeg, hebben zij vier dagen rondgedreven, terwijl de ene na de andere opvarende werd weggeslagen door de golven en een meisje van vijf doodging in de armen van haar moeder. Uiteindelijk zijn maar elf opvarenden in Italië aangekomen, zo heeft de politie van de stad Brindisi bekendgemaakt.

De groep was maandagnacht vertrokken uit Durrës, met kalme zee, voor een overtocht die normaal een uur of zes duurt. De misdaadbende die hun reis had georganiseerd, gebruikte hiervoor een rubberboot. Die is minder goed zichtbaar op de radar en is makkelijker te vervoeren, zodat controles van de Albanese politie op de kustwegen voorkomen kunnen worden.

Overlevenden hebben verteld dat de boot na een paar uur varen leeg liep. De oorzaak daarvan is onduidelijk: een van de gereddenen vertelde dat een vrouw met naaldhakken over het rubber had gelopen, anderen vertelden dat de zee ineens ruwer werd. Een paar mensen worden meteen overboord geslagen door de golven. Anderen klampten zich vast aan de houten bodem van de boot, maar door vermoeidheid en kou moesten veel mensen loslaten.

Overlevenden hebben verteld dat een vrouw lange tijd haar vijfjarige dochter met doeken heeft proberen te beschermen tegen de kou en het water, maar dat het meisje in haar armen is overleden. Uitgeput is deze vrouw daarna ook in zee gegleden. Pas na vier dagen werden de schipbreukelingen opgepikt.

Een van de overlevenden, een man die vertelde 26 jaar te zijn, is direct na aankomst gearresteerd. Hij had geld en kostbaarheden van omgekomen mensen op zak. De politie verdenkt hem ervan een van de organisatoren van de overtocht te zijn geweest.