Nuis bemiddelt tussen Discordia en Felix Meritis

AMSTERDAM, 24 NOV. Staatssecretaris Nuis van Cultuur heeft een oud-rechter verzocht te bemiddelen in het conflict tussen toneelgezelschap Maatschappij Discordia en hun 'huisbaas', de Felix Meritis Foundation in Amsterdam.

Dit heeft een woordvoerder van de staatssecretaris vanochtend bevestigd. Mr. J. Witteman, die onder meer vice-voorzitter is geweest bij het Amsterdams Gerechtshof, zal de komende weken “aftasten welke mogelijkheden hij ziet om tot bemiddeling te komen”, aldus de woordvoerder. In december laat Witteman de staatssecretaris weten of hij ook daadwerkelijk gaat bemiddelen.

Het conflict dateert van begin dit jaar, toen directeur Steve Austen van Felix Meritis aankondigde dat hij vanaf volgend seizoen huur zal vragen aan het vaste toneelgezelschap, Maatschappij Discordia. Felix Meritis Foundation heeft een negatief vermogen van tussen de zeven- en achthonderdduizend gulden. Austen, die volhoudt dat van een conflict geen sprake is, juicht de komst van een bemiddelaar toe. “Iemand die de positie van Maatschappij Discordia kan definiëren”, zei hij vanochtend in een reactie.

Vanaf volgend seizoen zal het toneelgezelschap duizend gulden zaalhuur per avond moeten betalen, aldus Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia. Het toneelgezelschap kan en wil dat bedrag niet betalen. Volgens Lamers bestond er een overeenkomst met Austen dat zij om niet gebruik mochten maken van de zalen. Maatschappij Discordia is voorlopig uitgeweken naar Brussel.

Volgens Lamers heeft het toneelgezelschap geld en mankracht gestoken in de restauratie van de zuilenzaal van het gebouw aan de Keizersgracht. Bovendien, zegt Lamers, is Maatschappij Discordia er bij de subsidie-aanvraag in 1993 niet van zaalhuur uitgegaan. De begroting is volgens Lamers destijds in samenspraak met Felix Meritis opgesteld.