Museumverbod voor vernieler doek Newman

AMSTERDAM, 24 NOV. De man die vrijdagochtend met zijn stanleymes het schilderij Cathedra van Barnett Newman in het Stedelijk Museum in Amsterdam aan flarden sneed, heeft van cultuurwethouder E. Bakker van Amsterdam een 'museumverbod' gekregen.

Bakker vindt het risico dat de man nog meer vernielt in het museum, te groot. De 44-jarige verdachte G.J. van B. heeft afgelopen zaterdag namelijk op de radio verklaard dat hij vrijdag ook opnieuw Newmans schilderij Who's Afraid of Red Yellow and Blue III kapot wilde snijden. Hij had dat in 1986 al gedaan, uit protest tegen de overheersing van abstracte kunst in musea. Omdat het herstelde doek Who's Afraid niet op zaal hing, sneed de man alleen het blauwe doek Cathedra kapot.

Op de radio verklaarde de man dat hij zijn daden als kunstacties ziet. Het kapotgesneden doek Who's Afraid beschouwde hij als een 'meesterwerk' van hemzelf en Newman. Hij was uiterst ontevreden over het feit dat het doek gerestaureerd was. Om zijn elf jaar opgekropte woede daarover te uiten, zei hij, heeft hij vrijdag opnieuw een aanslag op een doek van Newman gepleegd. Zijn woede richt zich nu niet alleen meer tegen abstracte kunst, zoals in 1986. Hij wist nu, zei hij, hoe de kunst van de toekomst er uitzag: 'kapotte abstractie' en 'kapot realisme'. Zijn eigen schilderijen had hij al allemaal kapot gesneden, beweerde hij.

Het was de 'macabere vastberadenheid' die sprak uit de woorden van deze man, zei Fuchs zondag, die hem er toe gebracht had dit weekeinde in overleg met de Amsterdamse wethouder van cultuur E. Bakker te pleiten voor een museumverbod voor de man, die vrijdag na zes uur voorarrest weer op vrije voeten is gesteld. De Amsterdamse wethouder heeft inmiddels opdracht gegeven de man de toegang tot het museum te weigeren. Bakker zei dat hij niet het risico wil lopen dat de verdachte nog meer kunst vernielt. De wethouder laat uitzoeken of het juridisch mogelijk is iemand de toegang tot een openbaar gebouw als een museum te ontzeggen. Hij overweegt ook een kort geding tegen de man aan te spannen, waarin hij een 'museumverbod' voor de verdachte eist. Dat heeft de man al eerder gehad. In de hal van het Stedelijk Museum staat nu iemand die de verdachte kent, en hem tegen zal houden als hij probeert binnen te komen. Fuchs zei op de persconferentie afgelopen vrijdag dat de verdachte niet bij alle personeelsleden bekend was, omdat er sinds de aanslag op Who's Afraid elf jaar geleden nieuwe suppoosten bijgekomen zijn. Fuchs overweegt nu en foto van de man in de kassa te hangen.

Staatssecretaris Nuis van Cultuur heeft naar aanleiding van de aanslag aangekondigd dat hij vandaag met minister Sorgdrager van Justitie gaat overleggen over maatregelen die tot een betere bescherming van kunstvoorwerpen tegen vandalisme kunnen leiden. Ook de gezamenlijke museumdirecteuren worden daarbij betrokken. Nuis heeft gezegd dat hij overweegt elektronische detectiepoortjes in musea te plaatsen. Fuchs heeft op de gezamenlijke persconferentie met wethouder Bakker vrijdag ook gepleit voor een zwaardere strafmaat voor vernielers van kunstwerken.