Mubarak: Engeland beschermt terroristen

ASWAN/LONDEN, 24 NOV. De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft Groot-Brittannië er gisteren van beschuldigd Egyptische “terroristen te beschermen”. Mubarak zei dat landen die moslim-extremisten onderdak bieden, in feite aanslagen aanmoedigen zoals die van vorige week in Luxor, waarbij 58 buitenlandse toeristen de dood vonden. Die aanslag werd later opgeëist door de Gama'a el-Islamiyya (Islamitische Groep). Londen heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

“Als u niet wil dat uw zonen worden gedood, waarom beschermt u dan de moordenaars?” vroeg Mubarak in een bijeenkomst met journalisten in de Zuid-Egyptische toeristenplaats Aswan waar hij het Nubië-museum opende. “Er zijn mensen die misdaden hebben uitgevoerd en die zijn veroordeeld, die op Britse bodem leven en in andere staten zoals Afghanistan.”

Mubarak erkende dat de veiligheidsmaatregelen in Luxor niet optimaal waren maar onderstreepte dat dergelijke aanslagen zonder de hulp van extremisten in het buitenland niet zouden kunnen plaatshebben. “Zij stellen hun plannen in het buitenland op, en betalen geld aan misdadigers hier. Met geld kun je overal ter wereld een criminele operatie uitvoeren. Geweld wordt aangemoedigd door landen die onderdak bieden aan terroristen die zijn veroordeeld (in Egypte) voor het vermoorden van Egyptenaren of buitenlanders.”

Egypte en andere Midden-Oosterse landen hebben herhaaldelijk geklaagd dat met name Groot-Brittannië hun extremisten te veel ruimte biedt. Ook in Engeland zelf zijn wel vraagtekens geplaatst bij de mogelijkheden die de Britse vrijheid van meningsuiting Midden-Oosterse dissidenten biedt. Vorig jaar september stond zelfs een internationaal congres van moslim-extremisten in Londen op het programma, maar onder discrete druk van de regering voelden de organisatoren zich gedwongen de bijeenkomst te annuleren.

Een woordvoerster van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wees gisteren de beschuldigingen van Mubarak van de hand. “Wij beschermen geen terroristen”, zei zij. “Wij veroordelen zonder voorbehoud alle vormen van terrorisme, en wij zijn vastbesloten iedereen aan te pakken die het Verenigd Koninkrijk gebruikt om terroristische activiteit elders te beramen.” Volgens haar is de antiterreurwetgeving in Groot-Brittannië al “een van de hardste ter wereld” en is de regering van plan “haar nog te versterken”. De regering is bovendien begonnen de bestaande asielwetgeving te heroverwegen. (AFP, Reuters, AP)