Leiders van APEC-landen sussen crisissfeer rondom Azië

VANCOUVER, 24 NOV. Regeringsleiders van de achttien APEC-landen (Asian Pacific Economic Co-operation) zijn vandaag in een sfeer van groeiende zorg over de economische crisis aan het jaarlijkse overleg begonnen. Zuid-Korea's vernederende gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het faillissement van het Japanse effectenkantoor Yamaichi hebben de vrees aangewakkerd dat de Aziatische crisis breder en dieper is dan tot nu toe werd aangenomen.

De jongste berichten over de economische crisis in Azië hebben de druk op de leiders van de landen rond de Stille Oceaan verder opgevoerd om tot concrete maatregelen te komen tijdens hun tweedaagse overleg in het Canadese Vancouver.

De leiders zullen tot duidelijke afspraken moeten komen om met gebundelde krachten de crisis te bezweren. Wanneer dat niet lukt, mislukt de vijfde APEC-top en zal het internationale vertrouwen in de Aziatische economieën verder teruglopen, zo verwachten analisten.

De regeringsleiders proberen aan de vooravond van hun overleg de angst voor aanhoudende economische depressies in Azië weg te nemen door zo expliciet mogelijk hun vertrouwen uit te spreken in de regio. “Ik denk dat dit een tijd is voor vertrouwen in de toekomst van Azië”, zei de Amerikaanse president Bill Clinton gisteren. Clinton zei te verwachten dat de economie van Zuid-Korea - de elfde economie ter wereld - snel zal herstellen. “Zeker, ik zie niet in waarom iemand zich zorgen kan maken over de lange-termijnvooruitzichten voor de Zuid-Koreaanse economie, in het licht van de geweldige prestaties van het land in de afgelopen decennia.”Ter illustratie van zijn onbezorgdheid en geheel passend in de informele sfeer van een APEC-top ging Clinton vervolgens met de Canadese premier Jean Chrétien en de Singaporese premier Goh Chok Tong naar de golfbaan.

Ernesto Zedillo, de president van Mexico, dat in 1994 door een economische crisis werd getroffen, liet gisteren als een van de weinigen onder de leiders waarschuwende woorden horen aan zijn Aziatische gesprekspartners. “Je moet deze bittere pil meteen slikken. Je kunt niet lanterfanten, zelfs niet een paar weken.”

Hoewel de Aziatische crisis de agenda van de APEC-leiders vandaag en morgen bepaalt, zullen de regeringsleiders ook praten over bevordering van de onderlinge vrijhandel, het eigenlijke doel van de APEC. Drie jaar geleden werd een limiet vastgesteld voor vrije en open handel in de regio. Voor de ontwikkelde landen binnen APEC, die circa 85 procent van de onderlinge APEC-handel voor hun rekening nemen, staat die limiet op het jaar 2010, de overige landen krijgen tot 2020 de tijd. Ministers van handel en buitenlandse zaken, die de top de afgelopen dagen voorbereidden, bereikten in dit opzicht een hoopvolle overeenkomst. Zij spraken af op korte termijn voor negen productgroepen de onderlinge handelstarieven volledig te laten verdwijnen. Hoewel deze afspraak niet geheel onverwacht tot stand kwam, wezen veel analisten op het gunstige effect dat de overeenkomst kan hebben op het vertrouwen in APEC. “Ik denk dat APEC hiermee een duidelijke boodschap uitstuurt dat wij op lange termijn aan elkaar verbonden zijn. Dat zullen de markten goed ontvangen, aldus de Canadese minister van handel Sergio Marchi.

    • Max Christern