Kansen Nederland bij havenproject Port Said

Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) is optimistisch over de kansen van het Nederlandse bedrijfsleven om betrokken te worden bij Egyptische havenprojecten. De bewindsvrouw zei dit zondag na een bezoek aan de Egyptische havensteden Port Said en Damietta.

Jorritsma had zondag een gesprek met haar Egyptische ambtgenoot Metwally Soliman. Volgens de minister is Egypte zeer geïnteresseerd in de Nederlandse deskundigheid op het gebied van havenaanleg en -beheer.

In de Nederlandse delegatie bestond de angst dat Singapore als concurrent op de loer lag. Maar volgens directeur W. Scholten van het Rotterdamse havenbedrijf is dat gevaar niet zo groot. De Egyptische belangstelling voor de bedrijven in het Rotterdamse havengebied is groot, zo is hem gebleken.

Egypte heeft plannen voor het moderniseren van de containerhaven in Damietta en voor de bouw van een geheel nieuwe haven ten oosten van Port Said, aan de andere kant van het Suezkanaal in de Sinaï-woestijn.