Justitie verricht 17 huiszoekingen bij zaak tegen U.

AMSTERDAM, 24 NOV. Justitie heeft vanmorgen zeventien huiszoekingen verricht, onder meer in de woningen van drie verdachten die momenteel in Amsterdam terechtstaan in de zaak Etienne-U.

Dit hebben de Haarlemse officieren van justitie F. van Straelen en P. Bender vanochtend bekendgemaakt bij de voortzetting van het proces tegen de van grootschalige drugshandel verdachte U. en zes van zijn vermeende handlangers.

De huiszoekingen vonden plaats in het kader van het strafrechtelijk fincancieel onderzoek (SFO), dat afzonderlijk van de strafzaak wordt verricht om criminele winsten in beslag te kunnen nemen. De criminele winsten van Etienne U. zelf worden via een afzonderlijke fiscale procedure aangepakt. De officieren besloten tot invallen over te gaan om te voorkomen dat de verdachten bewijsmateriaal zouden laten verdwijnen, zoals vorig jaar gebeurde. Toen waren zij tevoren op de hoogte van invallen.

Vermoedelijk gaat het om invallen bij U.'s 'boekhouder' Edwin S. en bij de eveneens verdachte Bert. C. en Citon C. Dit kon vanmorgen nog niet worden bevestigd. Ook zijn invallen gedaan bij boekhouders, accountants en “financiële instellingen”, en bij pornohandelaar C. Geerts. Geerts heeft volgens de officieren hypotheken verstrekt aan de verdachten Citon C. en Bert C. Afgelopen vrijdag werd bekend dat met het Amsterdams openbaar ministerie over een afkoopsom van 5 miljoen gulden onderhandelt met de van belastingontduiking verdachte Geerts. In de zaak tegen U. is Geerts geen verdachte.

Voorts meldden de officieren dat twee afgeschermde Zwitserse bankrekeningen met een saldo van vele miljoenen zijn gevonden, die volgens hen van verdachte Bert C. zijn.