Jorritsma verwerpt eisen van chauffeurs

GRONINGEN, 24 NOV. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) is niet van plan aanvullende maatregelen te nemen ter bescherming van de werknemers van streekbusbedrijven wanneer concurrerende bedrijven op de markt verschijnen.

Vanmorgen om tien uur zijn ruim 1.200 chauffeurs van de streekbusmaatschappijen VEONN en GADO in Groningen, Friesland en Drenthe aan een wilde staking begonnen. Zij protesteren tegen dreigend verlies van banen als gevolg van toenemende concurrentie in het streekvervoer.

Vanuit Groningen, Leeuwarden en Assen vertrokken amper nog bussen. De staking, waaraan circa tachtig procent van de chauffeurs deelneemt, zou tot drie uur vanmiddag duren.

De chauffeurs besloten gisteravond tot de staking tijdens een drukbezochte ledenvergadering van de Vervoersbond FNV in Groningen. Zij eisen harde werkgelegenheidsgaranties bij komende aanbestedingen in het noorden van het land, waardoor binnen- en buitenlandse vervoersbedrijven de mogelijkheid krijgen in te schrijven op de exploitatie van het openbaar vervoer.

Het stadsvervoer in Hoogeveen en het streekvervoer in het Groninger Oldambtgebied worden de komende weken voor concurrentie opengesteld. Volgend jaar volgen delen van Drenthe.

De actie is gericht tegen de provinciebesturen en tegen minister Jorritsma. Volgens de chauffeurs weigert Jorritsma in het ontwerp van de Wet personenvervoer de bepaling op te nemen dat al het personeel in de aanbestedingsgebieden moet worden overgenomen als het vervoer naar een nieuw bedrijf gaat. Dit was geadviseerd door de commissie-Laan. Ook de provincies negeren de aanbevelingen van de commissie. De chauffeurs willen dat Jorritsma en de provincies deze bepaling vóór woensdag overnemen. Zo niet, dan volgen nieuwe stakingen en zullen de vervoersbonden van FNV en CNV een kort geding aanspannen tegen minister Jorritsma.

De vervoersbonden van het FNV en CNV meldden vanmorgen “voor 100 procent” achter de stakende chauffeurs te staan. Eventuele verdere stakingen zullen door de bonden worden gesteund. In Hoogeveen en met name in het Oldambt zouden volgens het FNV “tientallen, misschien wel honderd” banen op het spel staan.

VEONN en GADO zullen bij een eventuele nieuwe staking een kort geding tegen de bonden aanspannen.