Irak wil geen inspectie VN van paleizen

BAGDAD/ WASHINGTON, 24 NOV. Irak heeft de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties gewaarschuwd uit de buurt te blijven van plaatsen die buiten hun mandaat liggen.

De waarschuwing volgt op Amerikaanse uitspraken dat de inspecteurs ook toegang moeten hebben tot - onder andere - de 47 presidentiële complexen in Irak. Hiermee tekent zich een mogelijke nieuwe crisis tussen Irak enerzijds en de VS en de VN anderzijds af.

De 75 inspecteurs keerden vrijdag in Irak terug nadat Bagdad zich na Russische bemiddeling bereid had verklaard ook de Amerikanen onder hen, die de voorgaande week waren uitgewezen, weer te accepteren. Irak bond bijna vier weken geleden de strijd aan met de Amerikanen en via hen met de VN uit protest tegen wat het zag als Amerikaanse dominantie binnen de VN-wapencommissie UNSCOM.

De inspecteurs hebben de afgelopen paar dagen geen problemen ondervonden bij hun werkzaamheden.

Op een persconferentie in Bagdad onderstreepte minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Said al-Sahaf gisteren dat de inspecteurs “totaal moeten vermijden in de buurt te komen van plaatsen die onderdeel zijn van Iraks soevereiniteit en nationale veiligheid”. Volgens de Iraakse autoriteiten bestaat hierover een akkoord met UNSCOM.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei gisteren in een vraaggesprek met NBC-televisie dat er in totaal 63 van dit soort 'gevoelige' plaatsen zijn, en dat Washington de Iraakse interpretatie volledig van de hand wijst. In Vancouver, waar president Clinton en zijn entourage verblijven voor de top van het Aziatisch-Pacifisch economisch verbond (APEC), werd deze lezing bevestigd.

“Er zijn geen akkoorden die zeggen dat bepaalde gebieden uitgesloten zijn van inspectie”, aldus Jim Steinberg, adjunct van de Nationale Veiligheidsadviseur. Hij zei dat de resoluties van de Veiligheidsraad inzake het werk van UNSCOM zijn aangenomen onder Hoofdstuk 7 van het VN-handvest, en dat dit hoofdstuk “voorrang heeft op het gezag van de lidstaten”. Als Irak de inspecteurs weigert toe te laten, zullen de VS proberen de zaak in de Veiligheidsraad van de VN op te lossen, aldus Steinberg. Maar “daarna heeft de president een reeks opties en hij sluit niets uit.”

De Iraakse VN-ambasadeur, Nizar Hamdoon, herhaalde in vraaggesprekken met de Amerikaanse televisie dit weekeinde het standpunt dat Irak al zijn massa-vernietigingswapens heeft ontmanteld. Maar UNSCOM onderstreepte zaterdag opnieuw in een verslag aan de Veiligheidsraad dat Irak nog steeds verboden wapens verborgen houdt. In het rapport wordt zelfs een strenger inspectieregime aanbevolen dan tot dusverre werd gevolgd. Het rapport verwerpt verzoeken van met name Rusland om de VN-sancties tegen Irak te versoepelen. (AP, Reuters)