In oktober meer opdrachten voor de industrie

Industriële bedrijven hebben in oktober iets meer orders binnengekregen dan in september. Het komt steeds vaker voor dat die niet direct kunnen worden verwerkt, zo blijkt de maandelijkse CBS-enquête. Daardoor stijgt de voorraad aan orders, uitgedrukt in maanden werk.

Ondanks meer orders hebben de producenten iets minder vertrouwen in de toekomst. Het CBS stelt het producentenvertrouwen samen uit een aantal vragen aan ondernemers. Eén daarvan gaat over de verwachte bedrijvigheid. Op dat punt blijken de producenten minder positief dan enkele maanden terug. Het CBS wijst erop dat dat kan komen doordat ondernemers steeds vaker aan de grenzen van hun productiecapaciteit zitten.

De statistici van het CBS zien de daling van het producentenvertrouwen vooralsnog als tijdelijk. Op lange termijn blijft het vertrouwen nog stijgen.