Ids Postma poetst doffe IJsselcup op

DEVENTER, 24 NOV. Op de deelnemerslijst van de 36ste editie van IJsselcup, in Nederland traditioneel de opening van het schaatsseizoen, waren zaterdag met moeite bekende namen te vinden. Slechts twee schaatsers wisten de handen van de bijna drieduizend toeschouwers in Deventer op elkaar te krijgen. 's Lands snelste sprinters zaten bij wereldbekerwedstrijden in Calgary. De overblijvers kwamen naar Deventer om twee keer een 500 meter en één keer een 1500 meter te schaatsen.

Alleen regerend wereldkampioen Ids Postma en Falko Zandstra brachten het publiek in vervoering. Postma, die Calgary liet schieten omdat hij zichzelf niet als sprinter beschouwt, vanwege zijn snelle tijden. Zandstra, die moest schaatsen om kans op deelname aan de Spelen te houden, omdat hij nog altijd immens populair is.

Ondanks de afwezigheid van toppers op de korte afstanden, glom het kalende hoofd van organisator Dick Schneider van trots. Dat kwam door Ids Postma. De Fries reed in de tweede vijfhonderd meter de respectabele tijd van 36,90 seconden. “De snelste tijd ooit op een buitenbaan in Nederland verreden”, jubelde Schneider.

Het uitgedunde deelnemersveld maakte de prestaties van Postma van levensbelang. Als ook hij het af zou laten weten, was er voor het publiek helemaal niets te vieren. Gelukkig voor de organisatie vervulde Postma zijn plicht. Ook op de vijftienhonderd meter verpulverde de Fries het baanrecord. Vol ongeloof keken de toeschouwers naar het scorebord waarop 1,52,36 verscheen.

Op de vraag wat de tijden van Postma zaterdag waard waren, viel geen zinnig antwoord woord te geven. De voornaamste concvurrenten zaten in Canada. Desondanks was Postma tevreden. “Ik snap niets van die snelle tijden. Ik heb niet eens voluit gereden. Waar ik momenteel sta is niet te zeggen.”

In de vorm die Postma zaterdag op de baan van Deventer aan de dag legde, had hij bij de wereldbeker sprint in Calgary ook hoge ogen kunnen gooien. De Fries koos echter voor Deventer. Met reden. “De IJsselcup is een leuke opening van het seizoen en volgens mij hoort de hele Nederlandse schaatstop hier te rijden. Ik ben blij dat ik na drie tweede plaatsen eindelijk heb gewonnen.”

Organisator Schneider was het eens met Postma dat de vaderlandse schaatstop op de opening van het seizoen niet mag ontbreken. Maar als tegelijkertijd in Calgary sprintwedstrijden worden gehouden, staat hij machteloos. “We hebben nog geprobeerd te schuiven met het evenement, maar een andere dag was niet haalbaar.”

    • Johan Stobbe