'Groot aantal garages kan in '98 geen apk doen'

ROTTERDAM, 24 NOV. Een groot aantal autobedrijven dreigt na 1 januari 1998 geen algemene periodieke keuringen (apk) van auto's meer te mogen uitvoeren. Zij beschikken niet over goedgekeurde apparatuur voor de zogenoemde 'viergastest': een nieuwe test op vervuilende uitlaatgassen die vanaf volgend jaar verplicht is.

Volgens brancheorganisatie Bovag hebben drieduizend van de ruim negenduizend autobedrijven die apk-keuringen mogen verrichten nog geen geschikte testapparatuur. “Die kunnen na 1 januari dus geen apk's meer doen, want ontheffingen of het op een later tijdstip invoeren van de viergastestverplichting zijn volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) niet bespreekbaar en niet aan de orde”, aldus de Bovagkrant, het informatieblad van de brancheorganisatie. De Bovag raadt bedrijven aan zo snel mogelijk een viergastester aan te schaffen en te laten ijken door het Nederlands Meetinstituut. “Wie niet op tijd is, heeft het nakijken”, aldus een woordvoerder.

De viergastest moet ervoor zorgen dat uitlaatgassen van benzine- en gasmotors voldoen aan de maximaal toegestane emissie. Bij de test wordt behalve koolmonoxide - zoals nu gebruikelijk is bij de apk-keuring - ook koolstofdioxide, koolwaterstof en zuurstof in uitlaatgassen gemeten. De test zou dit jaar al worden ingevoerd, maar de RDW stelde - in afwachting van EU-richtlijnen - te laat vast aan welke normen de testapparatuur moest voldoen. Vanaf 1 december moeten de apk-keuringsmeesters bij autobedrijven ook voldoen aan strengere eisen. Zo moeten zij een tweejaarlijkse praktijktoets afleggen. Als zij niet slagen, krijgen ze een herkansing.