Groningen drie keer rood, Rijsbergen boos

ROTTERDAM, 24 NOV. FC Groningen verloor niet alleen met 5-1 van Vitesse, maar incasseerde ook drie rode kaarten. Dat laatste deed scheidsrechter Van Dijk in een tijdsbestek van acht minuten. Trainer Wim Rijsbergen was boos op zijn spelers. “Dit is slechte reclame voor de club. Met volwassenheid heeft dit niets te maken”, zei de ex-international. Het was voor de vierde club in de historie van het profvoetbal dat een ploeg de wedstrijd met acht spelers eindigde.

Rijsbergen had ook kritiek op de scheidsrechter die Groningen zou hebben benadeeld. Volgens de trainer had Van Dijk een wraakactie van Vitesse-middenvelder Reuser op Peeper met een rode kaart moeten bestraffen inplaats van met een gele. “Want dan was de vlam niet in de pan geslagen”, aldus Rijsbergen.

De Braziliaan Leonardo kreeg in de 64ste minuut rood nadat hij Korsten in het strafschopgebied had neergehaald. De Braziliaan speelde weliswaar de bal, maar nam ook de benen van de tegenstander mee. Leonardo was woedend en moest worden tegengehouden anders had hij de scheidsrechter aangevlogen. Vervolgens gingen Magno en Atteveld verhaal halen bij Van Dijk en mochten zij ook vertrekken. Atteveld, die beweerde dat hij niet had gescholden, noemde Van Dijk na afloop “een dictator”.

Voor Vitesse maakte spits Machlas weer drie doelpunten, waarvan twee uit een strafschop. De Griek staat op achttien treffers. Vitesse blijft door de ruime zege op slechts twee punten van nummer twee PSV staan. De achterstand op Ajax bedraagt negen punten.

Feyenoord, vijfde op de ranglijst, won zijn eerste competitiewedstrijd onder interim-trainer Leo Beenhakker. Het werd in De Kuip 3-1 tegen FC Utrecht. Volgens Beenhakker begint Feyenoord weer “een beetje smoel” te krijgen. “Ik ben dik tevreden met deze wedstrijd. Maar als we over drie maanden nog zo spelen, ben ik dat niet meer”, zei de trainer. Hij vond dat er nog te onrustig werd gespeeld. Voor de thuisclub scoorden Bosvelt, Van Gastel (strafschop) en Van der Gaag (eigen doel).

Cruz maakte geen doelpunt, maar was wel de beste Feyenoorder. Hij was constant aanspeelbaar, werkte hard en was creatief en succesvol in zijn acties. “Hij heeft gelukkig weer een beetje zelfvertrouwen. Wat ik daar aan gedaan heb? Gewoon een beetje Spaans lullen en een bak vertellen in zijn moerstaal. Dat vindt hij zo fijn, jôh.”