Gasunie koopt 10 miljard kuub Brits gas

GRONINGEN, 24 NOV. De Nederlandse Gasunie koopt vanaf april 1999 ruim 1 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit Groot-Brittannië, van de energiemaatschappij Conoco UK Limited. Het contract, dat vandaag is bekendgemaakt, heeft een looptijd van 8,5 jaar.

In totaal neemt de Gasunie 10 miljard kubieke meter gas van de Britten af. Het contract kan worden uitgebreid. Deze extra import dient om de Nederlandse gasreserves langer op peil te houden en compenseert een deel van de extra Nederlandse export naar Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Italië waarvoor minister Wijers (Economische Zaken) in 1995 toestemming verleende.

Conoco zal het gas via de nieuwe pijpleiding tussen het Britse Bacton en Zeebrugge in België - die eind volgend jaar wordt opgeleverd - transporteren en bij Axel aan de Nederlandse grens (Zeeuws-Vlaanderen) afleveren. Gasunie zelf investeert 90 miljoen gulden in een aansluitende, nieuwe pijpleiding van Axel naar Ossendrecht, waar het Britse gas in het Gasunie-leidingnet zal stromen.

Gasunie betaalt voor het Britse gas een lagere prijs dan zij zelf voor haar exportgas ontvangt. Dat wordt veroorzaakt door twee factoren: ten eerste is gas uit Groot-Brittannië goedkoper dan de gemiddelde prijs op het vasteland van Europa omdat de Britse producenten met een tijdelijk overschot kampen. Tweede reden is de bepaling in het contract met Gasunie dat de levering aan Nederland gedurende een deel van het jaar deels mag worden onderbroken. Dat levert ook een korting op. Hoeveel Gasunie precies per kubieke meter gaat betalen houden beide partijen geheim.

Nederland kan zich de luxe van een onderbreking van de levering uit Engeland veroorloven omdat Gasunie beschikt over grote voorraden die snel geproduceerd kunnen worden in het Groningse gasveld (Slochteren) en drie ondergrondse opslagplaatsen: Grijpskerk, Langelo en Alkmaar. Voor Conoco UK kan onderbreking aantrekkelijk zijn omdat het gasoverschot in Groot-Brittannië over enkele jaren gedurende koude periodes omslaat in een tekort. In zo'n periode kan het bedrijf in eigen land een veel betere prijs per kubieke meter krijgen.

In 1999 zal het Britse gas eenvijfde van Gasunie's import vertegenwoordigen.

Het Nederlandse bedrijf voert nu 4 miljard kubieke meter gas per jaar in, afkomstig uit Noorwegen en uit enkele velden op Brits gebied die op pijpleidingen naar Nederland zijn aangesloten. Vanaf 2001 komt daar nog 1 miljard kubieke meter uit Rusland bij. De Russische leverantie wordt vanaf 2004 verhoogd tot 4 miljard kubieke meter per jaar.

Ook dit contract, dat nu een looptijd van 20 jaar heeft, kan worden verlengd.