...en hoe Nuis fractie verloste

Ironischer kon het bijna niet. De man die in '94 geen fractieleider mocht worden, had drie jaar later als staatssecretaris voor de media in de hand of de D66-fractie zijn fractieleider zou verliezen. Nuis wilde Wolffensperger graag bij de NOS benoemen, maar hij stuitte op bezwaren bij de coalitiepartijen.

Weer een parachute-benoeming, zei de PvdA en dan nog Wolffensperger die als fractieleider was mislukt, oordeelde de VVD. Liever iemand van buiten, zei de PvdA, liever een ander, mompelde de VVD. Zo bungelde Wolffensperger wekenlang als kandidaat en durfde D66 niet vooruit. Een opvolger kiezen terwijl de voorganger er nog zit, dat was op zijn minst niet chique.

Afgelopen dinsdag durfde de fractie initiatief te tonen. Op gezag van Wolffensperger begreep de fractie dat diens benoeming aanstaande was en uit het fractiebestuur werd een commissie van drie geformeerd om de mening van de fractieleden te peilen. Drie vragen moesten ze te beantwoorden: kiest de fractie een voorzitter voor zes maanden (tot de verkiezingen) of voor langere tijd (als Borst minister blijft), gaat de benoeming ook door als Wolffensperger geen NOS-voorzitter wordt, en wie van de twee is uw kandidaat.

Zo koos de fractie in meerderheid voor Thom de Graaf en had van Roger van Boxtel van donderdag op vrijdag een slechte nacht. Hij kende de uitkomst en wist zich verliezer. Vrijdag trok hij zich terug en lag niets meer de uitverkiezing van De Graaf in de weg.

Ze waren er bij D66 heel gelukkig mee, zo gladjes en zo democratisch als de keuze was verloren. “Er kan er maar één Sinterklaas zijn”, zei Van Boxtel vrijdag na de fractievergadering. De winnaar zelf was het weekeinde een beetje puzzled. Hij had wat hij wou, maar hij raakte ook iets kwijt. Eigenlijk had hij als fractiespecialist binnenlandse zaken en justitie toch een verrekt mooie portefeuille, bedacht hij zich. 'Wie moet nou straks 'Schengen' gaat doen?', vroeg De Graaf zich in gemoede tegenover een collega af. Er zijn fractieleiders die met grotere problemen zijn begonnen.

    • Kees van der Malen