EasyJet trekt klacht bij EC tegen KLM in

ROTTERDAM, 24 NOV. De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft bij de Europese Commissie een klacht tegen de KLM over prijsdumping ingetrokken. Dit heeft een woordvoerder van de KLM vanochtend bevestigd. EasyJet stapte vorig jaar naar de Europese Commissie nadat de Nederlandse maatschappij, in reactie op de stuntprijzen van de Britse maatschappij, haar tarieven op de route tussen Amsterdam en Londen verlaagde.

De Commissie deed begin dit jaar een inval op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen in het kader van haar onderzoek. In september vond in Brussel een hoorzitting achter gesloten deuren plaats waarbij de KLM de beschuldigingen verwierp.

Tegenover de Britse zakenkrant Financial Times stelde EasyJet-eigenaar Stelios Haji-Ioannou het afgelopen weekeinde dat de KLM zich op dit moment niet meer schuldig maakt aan oneerlijke praktijken.

Hij doelt op het besluit van de KLM de tariefverlaging van EasyJet afgelopen juli niet te volgen. De prijs van een enkeltje Londen-Amsterdam ging toen bij EasyJet een tientje omlaag naar 89 gulden. Sindsdien is de bezettingsgraad van de EasyJet-vliegtuigen gestegen van 40 naar 80 procent en maakt de maatschappij weer winst.

Formeel is de KLM door de Europese Commissie nog niet op de hoogte gesteld dat EasyJet zijn aanklacht intrekt. De KLM verwacht dat dit vandaag zal gebeuren.

“Wij hebben EasyJet al eerder laten weten dat het met deze zaak geen case had”, zegt woordvoerder Dig Ishta van de KLM. “Wij maken op de route Amsterdam-Londen nog steeds winst zodat er zeker geen sprake is van prijsdumping.”