Duo Leach en Stark verovert wereldtitel

ROTTERDAM, 24 NOV. De Amerikaanse tennissers Rick Leach en Jonathan Stark zijn de nieuwe wereldkampioenen in het dubbelspel. Het als vierde geplaatste koppel won gisteren in de finale in Hartford in drie sets van de Indiërs Bhutaphi/Paes, 6-3, 6-4 en 7-6. Leach/Stark hadden zaterdag in de halve finales de Nederlanders Eltingh/Haarhuis uitgeschakeld.

De nummers twee van de wereld vergooiden de kans op hun tweede wereldtitel door vooral zwak te retourneren. In twee sets, 6-3 en 6-4 plaatsten Leach en Stark zich voor de finale. Haarhuis en Eltingh bleven op weg naar de laatste vier ongeslagen. Na de uitschakeling van het Australische koppel Woodbridge/Woodforde waren de twee favoriet voor de eindzege, hun tweede wereldtitel na 1993 (Johannesburg). Van Leach/Stark hadden ze dit jaar twee keer gewonnen en een maal (Stuttgart) verloren.

Jana Novotna heeft de eerste grote toernooi-zege uit haar tenniscarrière behaald. De 29-jarige Tsjechische versloeg gisteren in de finale van de Masters in New York Mary Pierce in drie sets: 7-6, 6-2, 6-3. De winnares barstte na afloop in tranen uit. In Madison Square Garden had de nummer twee van de plaatsingslijst geen moeite met de Française, die in de kwartfinales verrassend met Martina Hingis had afgerekend en in de halve eindstrijd te sterk was voor haar landgenote Tauziat.

De eerste set eindigde nog in een tiebreak (7-4). “Die winst gaf me vertrouwen”, zei Novotna. Daarna was de weerstand van Pierce definitief gebroken. Novotna hoefde niet eenmaal haar opslag in te leveren en produceerde zelfs vijftien aces. Zaterdag had de Tsjechische al de finale van het dubbelspel gewonnen, aan de zijde van haar Amerikaanse partner Lindsay Davenport.