Drugscontroles leiden tot 182 aanhoudingen

BRUSSEL, 24 NOV. De politie heeft tijdens een grootscheepse controleactie in Nederland, België en Frankrijk vrijdagavond en zaterdagochtend in totaal 182 aanhoudingen verricht. Daarnaast heeft zij grote hoeveelheden drugs en 39 wapens in beslag genomen. Zij heeft 18.682 mensen en 11.100 auto's gecontroleerd.

De actie, onder de codenaam Frontal, was het derde gezamenlijke optreden dit jaar van Nederlandse politie, Belgische rijkswacht en Franse gendarmerie. Naast snelwegen en provinciale wegen waren ook enkele kleine vliegvelden en de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs onderwerp van controle. De politie controleerde in negen Nederlandse steden 53 coffeeshops. In totaal bleken 344 personen in het bezit te zijn van drugs. De aanhoudingen zijn vooral in België en Noord-Frankrijk verricht. De politie in Nederland hield drugskoeriers in de gaten. Zij gaf informatie daarover door aan de Belgische en Franse collega's. Behalve 39 wapens nam de politie ook 37 kilo cannabis, 482 gram spacecake, 157,6 gram paddo's, 515 xtc- en 832 amfetaminepillen, 1.030 gram amfetamine, 206 gram heroïne, tweehonderd trips LSD, 1.110 hennepplanten en 100 gram cocaïne in beslag. Ook nam de politie 13,7 kilo qat in beslag.