Documentaires

Van 26 november tot en met 3 december vindt het tiende International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) plaats. Een aantal van de op het festival vertoonde documentaires wordt al direct op televisie uitgezonden:

De geheime voorvertoning. Voorpremière van documentaire uit het competitieprogramma, waarvan de titel pas vlak voor de uitzending bekendgemaakt wordt, in Het uur van de wolf, vanavond, Ned.3, 23.22-0.17u.

Marcello Mastroianni, mi ricordo, si, io mi ricordo/Marcello Mastroianni, ik herinner me (Anna Maria Tatò, 1997, Italië/Frankrijk). Lange drieuursversie van vlak voor zijn dood gedraaid portret van de Italiaanse acteur. Vooraf gesprek met regisseuse. Op IDFA draait de kortere versie van 98 minuten. Zondag, 30.11, Ned.3, 21.40-0.57u.

De romantische lijn (John Appel, 1997, Nederland). Verkoopsters van Walra linnengoed komen bij aspirant-koopsters thuis de bestellingen opnemen. Maandag, 1.12, Ned.3.

Een kettingzaag voor het verleden (Ad 's-Gravesande, 1997, Nederland). Videoportret van de afgelopen week 75 jaar geworden filmmaker Louis van Gasteren. Maandag, 1.12, Ned.3.

Engelen des doods (Leo de Boer, 1997, Nederland). Ontdekking in het moeras van macabere sporen van het beleg van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Maandag, 8.12, Ned.3.

Zilveren Wolf. Integrale uitzending van de videoproductie die op 3 december de Zilveren Wolf onvangt, de prijs voor de beste videocumentaire van IDFA 1997. In Het uur van de wolf. Maandag, 8.12, Ned.3.

Ook wordt op andere wijze aandacht besteed aan het festival:

Stardust, het VPRO-filmmagazine, bevat op woensdag 26 november een vraaggesprek met D.A. Pennebaker en Chris Hegedus, die voor IDFA een programma samenstelden met hun tien favoriete documentaires. Woensdag, Ned.3, 23.21-0.12u.

Stardust maakt ook van donderdag 27.11 tot en met woensdag 3.12 elke dag een actueel programma over IDFA, dat dagelijks aan het einde van de programmering van Ned.3 gedurende een kwartier uitgezonden wordt.

IDFA-journaal, dagelijks onder redactie van Hans Beerekamp, Dana Linssen en Michael Schaap, van woensdag 26.11 tot en met woendag 3.12 op Canal+ (20.15-20.30u) en AT5 (21.30-21.45u).