Directeur V. van NIB Securities verdacht

ROTTERDAM, 24 NOV. Justitie verdenkt directeur D.V. van de effectenbank NIB Securities van betrokkenheid bij de omvangrijke fraude op de Amsterdamse effectenbeurs. V. bekleedde, naast zijn directeursfunctie bij NIB Securities tot vorig jaar diverse belangrijke controlerende functies binnen de Vereniging van de Effectenhandel. Hij zat zowel in de Commissie voor de Notering als in de Toetsingscommissie.

Justitie heeft NIB begin vorige week ingelicht over de verdenkingen in de richting van V. Op grond daarvan heeft V. zelf besloten zijn functie neer te leggen. De exacte omschrijving van de verdenking is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie verstrekt hierover geen gegevens.

Op grond van de verdenkingen maakte de eigenaar van de effectenbank, de Nationale Investeringsbank (NIB), vrijdag bekend dat NIB Securities wordt opgeheven. De bank wil een streep zetten onder “de erfenis” van haar dochter. De effectenbank waar V. werkzaam was, was tot 1992 nog eigendom van A.S., die ook een verdachte is in de beursfraudezaak en momenteel nog in voorarrest zit. Het onderzoek van justitie richt zich vooral op de periode tot 1992 toen NIB Securities nog Strating Effecten heette. Direct na de huiszoeking bij NIB Securities, op 24 oktober, trad D. du Cloo terug als commissaris van de bank. Ook Du Cloo was een belangrijke controleur binnen de Vereniging van de Effectenhandel.

Hij maakte twee jaar geleden nog deel uit van het bestuur, van de Commissie van Orde en de Commissie van Geschillen van de beursvereniging.

Hoewel NIB Securities vanaf vandaag officieel is opgeheven, is er vanochtend gewoon doorgewerkt. De effectentransacties worden op naam van NIB uitgevoerd. Het voormalige effectenbank is daarmee een afdeling van NIB geworden. Wat er gebeurt met de overige vier directeuren is nog onduidelijk.