Den Haag kampioen van de emotie

Het was zaterdagavond feest in het Zuiderpark. ADO Den Haag werd periodekampioen in de eerste divisie, maar de eredivisie is nog mijlenver weg. Vooral nu succestrainer Mark Wotte binnenkort naar FC Utrecht vertrekt.

Den Haag spreekt een aardig woordje mee in het topvoetbal. Mario van der Ende en Dick Jol zijn topscheidsrechters, Dick Advocaat en Martin Jol toptrainers en Kenneth Monkou en Gaston Taument zijn twee van de tientallen Haagse spelers die profvoetballer zijn. Maar al die gerenommeerde namen hebben geen waarde voor de club uit de eigen stad, ADO Den Haag.

De Haagse club speelt alweer voor het zesde achtervolgende seizoen in de eerste divisie. Het komt er op neer dat in de derde stad van Nederland het geld ontbreekt om een voetbalploeg te formeren die op het hoogste niveau kan meedraaien. Wat er nu op het veld staat is een goedkoop elftal, geformeerd uit een selectie van eigen talenten en uit het zaterdagvoetbal in de zo vruchtbare Bollenstreek geplukte spelers. Vandaar dat het een knappe prestatie genoemd mag worden dat, evenals vorig seizoen, de tweede periode werd gewonnen.

Het Zuiderpark stond zaterdagavond op zijn kop. Tegenstander Eindhoven kwam met 1-0 voor, maar de ruim 8.000 toeschouwers schreeuwden de thuisclub in de tweede helft naar de ruime overwinning (4-1). “We moesten vanaf de 35ste minuut met tien man verder en dan red je het echt niet met dit publiek”, zei Eindhoven-trainer Willem Leushuis na afloop. De verlossende laatste Haagse treffers werden gemaakt door de kleine Marokkaan Ali Boussabon die dit seizoen het vertrouwen kreeg van Mark Wotte. “Hij had deze week voortdurend tegen me geroepen: trainer, ik maak jou periodekampioen”, vertelde een geëmotioneerde Wotte.

Voor de winnende trainer was het in meerdere opzichten een bijzondere avond. De kans is groot dat hij voor het laatst op de Haagse bank heeft gezeten. Wotte, de grote regisseur, is de volgende Haagse topper die de wijde wereld intrekt. Hij wordt trainer van FC Utrecht dat een opvolger zocht voor de vertrokken Spelbos. Deze week moeten de onderhandelingen tussen beide clubs worden afgerond. “In Utrecht is men een paar flinke stappen verder dan in Den Haag”, legde Wotte zijn aanstaande overgang uit. “Het liefste was ik mét Den Haag in de eredivisie terechtgekomen. Ik heb een groen-geel hart. Ik voel me ook als vader van een gezin die voor zijn werk naar het buitenland moet. Maar ADO Den Haag is niet ver genoeg voor mij om het aanbod van Utrecht af te slaan.”

De 36-jarige Wotte, straks de jongste trainer in de eredivisie, verbloemt niet dat hij teleurgesteld is over het perspectief dat het bestuur van ADO Den Haag te bieden heeft. Voor tweederde van het salaris dat hij in Utrecht kan verdienen, had hij in Den Haag willen blijven. “Investeren is hier een vies woord, geloof ik. De begroting is vier miljoen. Dat is niks. In Utrecht betaalt alleen de shirtsponsor al vijf miljoen. En van emoties alleen kan je niet leven. Als je met Den Haag vier wedstrijden achter elkaar verliest, krijg je ook een schop onder je kont. Vergeet niet dat hier vier van de vijf laatste trainers zijn ontslagen. Dat geldt voor Utrecht overigens ook.”

De scheidende trainer voorzag een mooie toekomst voor ADO Den Haag. “Met deze ploeg plus twee, drie ervaren spelers erbij had je het kunnen redden in de eredivisie. Zeker weten”, aldus Wotte. Het is echter een utopie om te veronderstellen dat alle spelers te behouden zijn. Spits John de Jong zal binnenkort ook naar FC Utrecht vertrekken en verdediger Teixeira, de linksbenige middenvelder Steijn en aanvaller Iliohan zullen ongetwijfeld de volgende Hagenaars zijn die worden weggekaapt. “De spelers verdienen bij Den Haag salarissen waar ze in de eredivisie hard om moeten lachen”, weet Wotte.

Maar het bestuur van de Haagse profclub wenst geen risico's te nemen. Het werkte de afgelopen drie jaar een miljoenenschuld grotendeels weg en wil niet nog eens in zo'n penibele financiële situatie belanden. Toch is voorzitter John van Ringelenstein optimistisch over de sportieve toekomst van de club. “Eens zullen we hier weer Europees voetbal spelen”, zei hij na het behalen van de periodetitel. Hij sprak over een aantal consumentenonderzoeken dat heeft uitgewezen dat er in Den Haag gunstige omstandigheden heersen om topvoetbal te bedrijven. “We moeten alleen rustig en geduldig blijven en hard werken en dan promoveer je min of meer vanzelf”, is de overtuiging van Van Ringelenstein.

Het lijkt een te naïeve kijk op het hedendaagse voetbal. Alleen met een grote sponsor - en liever nog meerdere - zal ADO Den Haag met de clubs in de eredivisie kunnen concurreren. Begin dit jaar bood multi-miljonair Ed Maas, de directeur van shirtsponsor VHS, aan tien miljoen gulden in de club te steken. Natuurlijk wilde de in de paardensport zeer actieve geldschieter toen ook zeggenschap in het beleid, maar dat durfde Van Ringelenstein niet aan en bovendien vond hij dat Maas de zaken te snel wenste af te handelen.

Om de eerste reden zal waarschijnlijk ook Aad de Mos geen kandidaat zijn voor een functie bij ADO Den Haag. De trainer, die de afgelopen jaren alleen maar werd ontslagen, heeft altijd gezegd dat hij een keer bij zijn oude liefde in het Zuiderpark wil werken. De Mos zal dan wel het totale technische beleid willen bepalen en dat ligt gevoelig. Voorlopig zal het bestuur de opvolger van Wotte uit eigen gelederen halen. Van de huidige technische staf is André Wetzel de beste keuze. Veel spelers die met hem werkten, zijn vol lof over de ex-prof, maar het probleem is dat hij het hoogste trainersdiploma niet heeft. Dus krijgt ex-Feyenoorder André Hoekstra, momenteel hoofd opleidingen, de baan aangeboden. De eenmalig international staat voor een loodzware taak. Het kan eigenlijk alleen maar slechter gaan.

Hoekstra is geen Hagenaar, in tegenstelling tot iemand als De Mos die zodoende aantrekkingskracht op spelers, supporters en mogelijk ook (grote) sponsors zal hebben. Velen zijn huiverig om iets met de Haagse club van doen te hebben door de slechte reputatie van de aanhang. Dat is al tientallen jaren zo. Wotte en Van Ringelenstein hebben zeker voor een verbetering van het imago gezorgd, maar dat eeuwige streven wordt af en toe flink verstoord door nieuwe misdragingen van de fans. Vorige week nog werd op weg naar Nijmegen een bus gesloopt door Haagse aanhangers. Van Ringelenstein: “De situatie bij ons is echt niet anders dan bij Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, NAC en noem maar op. We hebben allen te maken met de grote-stedenproblematiek.”

Zelfs trainer Mark Wotte kreeg vorige week tijdens de bekerwedstrijd tegen NEC de hoon van zijn eigen suppporters over zich heen nadat ze van zijn keuze voor FC Utrecht hadden gehoord. Wotte NSB, olé, olé klonk het uit het Haagse vak in Nijmegen. De trainer vond het niet leuk. “Want dit is mijn club.” Zaterdagavond werd hij na de wedstrijd tegen Eindhoven wel weer positief toegezongen door het tribunedeel met de fanatiekste aanhangers, Midden-Noord. Aanvoerder Roy Beukenkamp kwam de trainer bij de dug-out ophalen en de fans zongen massaal Wotte, Wotte, we worden kampioen! “Ik heb er van genoten, ik ben een gelukkig mens”, zei de trainer.

Toch zal Wotte na de definitieve bekendmaking van zijn transfer naar Utrecht, waarschijnlijk deze week, niet meer op de Haagse bank plaatsnemen. “Ik kijk wel uit. Ik heb geen zin om het onderwerp van volksvermaak te worden. Als je bij deze club vertrekt, moet je dat ook snel doen. Anders heb je geen leven. Het probleem is dat ze zich hier nog steeds als supporters van een eredivisieclub beschouwen en dan vinden ze het dus een schande als je naar een concurrent gaat.”

    • Hans Klippus