Debacle Japan galmt ook na op het Damrak

AMSTERDAM, 24 NOV. De ondergang van het prestigieuze Japanse effectenhuis Yamaichi galmde vanochtend na op de meeste Westerse financiële markten, waar de beurzen over een breed front omlaag gingen. In Amsterdam noteerde de AEX na het middaguur 880,93 punten, 17,68 punten lager.

AMSTERDAM Een uitzondering vanmiddag in Amsterdam vormde de Duitse fabrikant van schoonmaakmiddelen Benckiser die vandaag voor het eerst in de notering kwam in Amsterdam. Een kwartier nadat om half een de eerste notering van Benckiser op het bord kwam was de koers 1,50 gestegen boven de uitgiftekoers van 66 gulden. Omdat de vraag het aanbod van 19 miljoen stuks ruim overtrof zullen er nog twee miljoen aandelen extra worden herplaatst om aan de vraag te kunnen voldoen.

De uitgifteprijs van 66 gulden betekent dat de Duitse familie Reimann, die de aandelen op de markt brengt, een bedrag van 1,2 miljard opstrijkt. De 19 miljoen stukken die nu in eerste instantie op de markt komen vormen 36 procent van het totale aandeelkapitaal. Benckiser is in 1823 opgericht als chemiebedrijf. Begin dit jaar besloot de onderneming tot een opsplitsing in een bedrijf voor wasmiddelen en een voor cosmetica. De laatstgenoemde tak ging in het voorjaar al naar de Amerikaanse beurs. Benckiser behaalde vorig jaar een netto-omzet van ongeveer 3 miljard. De onderneming maakt wasmiddelen voor afwasmachines, waterontharders, vlekverwijderaars en speciaalreinigers. Benckiser realiseert zijn omzet voor 73 procent in Europa en 13 procent in Noord-Amerika.

De meeste koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gingen bij overigens rustige handel omlaag, zij het dat de verliezen meevielen. Wel is de handel bang voor een forse daling van Wall Street vandaag. Ook andere belangrijke Europese beurzen leverden fors in. Frankfurt 3 procent, Londen, 1,86 procent en Parijs 1,87 procent.

De high-techsector op het Damrak stond vanochtend, net als enkele weken geleden tijdens de Hongkong-dip, het sterkst onder druk. ASM Litho, fabrikant van machines voor de chipindustrie, daalde 6,40 op 132,70. Philips die last kan hebben van de lagere economische groei in Azië, verloor 5,90 op 139,40. Baan Company noteerde rond 11.00 uur een koers van 133,20, een achteruitgang van 5,40. Koninklijke Olie stond 1,90 in het rood op 108,20.

Ook de Amerikaanse dollar heeft aan het begin van de week op de wisselmarkten in Europa een flinke duikeling gemaakt. In Amsterdam kwam vanchtend een koers van 1,9560 in de notering, tegenover een slotkoers van 1,9710 afgelopen vrijdag. Van de overige Europese munteenheden moest ook het Britse pond sterling verlies incasseren, van 3,3265 gulden naar 3,3150. Voor de rest vertoonden de Europese valuta's een nagenoeg onveranderd beeld.

SEOEL De aandelenkoersen in Zuid-Korea zijn vandaag zo hard onderuit gegaan dat de index in tien jaar niet zo laag heeft gestaan. Het verlies beliep 34,79 punten of 7,2 procent, op 450,64. Volgens handelaren werd de markt beheerst door angst voor massale bedrijfssluitingen als gevolg van het steunplan waarover Zuid-Korea met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelt. Kim Woo-suk, die de Zuid-Koreaanse delegatie leidt, verwacht dat de eerste krediethulp over drie weken loskomt.

Twaalf banken die diep in de schulden zitten, moeten nog dit jaar orde op zaken stellen. Ze moeten hun internationale activiteit staken als hun reserves daarvoor niet toereikend zijn. De IMF-voorwaarden zouden immers kunnen leiden tot een hogere rente, wat remmend werkt op de aankoop van aandelen.

TOKIO In Japan was de beurs vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag.