Clinton waarschuwt tegen racisme na geweld

DENVER, 24 NOV. President Clinton heeft de Amerikanen zaterdag opgeroepen “meer te doen” om het gewelddadige racisme te bestrijden. Clinton reageerde op een reeks gewelddadige acties van skinheads in Denver, de hoofdstad van de staat Colorado.

“We moeten geweld gepleegd uit haat van personen met een andere kleur niet tolereren”, zei de president, “en we moeten het geweld en de haat gericht op politiemannen die elke dag hun leven voor ons in de waagschaal stellen niet toestaan”.

Afgelopen woensdag doodde een negentienjarige skinhead een 38-jarige man uit Mauretanië die in Denver op de bus stond te wachten. Daarna schoot hij op een 36-jarige vrouw die het slachtoffer te hulp kwam. Ze werd gewond. De skinhead verklaarde na zijn daad dat hij niet van “bepaalde zwarten” hield.

Eerder hadden er in Denver schotenwisselingen plaatsgehad tussen skinheads en de politie. Op 12 november was daarbij een agent gedood. (AFP)