CHARLES MINGUS

Charles Mingus: Passions of a Man - The Complete Atlantic Recordings 1956-1961 (Rhino/Atlantic Jazz Gallery R2 72871).

Bandleider Charles Mingus (1922-'79) was een lastig en achterdochtig mens. Relaties met platenfirma's waren daardoor vaak kortstondig en maar zelden exclusief. De box Passions of a Man - Charles Mingus, the Complete Atlantic Recordings 1956-1961 bevat dan ook lang niet alles wat de bassist in die periode opnam.

Wel geven de vijf studio-lp's plus een live-concert uit '60 in het Franse Antibes een goed beeld van waar Mingus in die jaren voor stond: effectief gearrangeerde moderne jazz met een hoog energie- en emotiegehalte. Dit laatste ook dankzij voortreffelijke musici als trombonist Jimmy Knepper, multi-blazer Roland Kirk en de illustere Eric Dolphy.

Als bonus biedt deze box vier stukken van vibrafonist Teddy Charles met Mingus als begeleider plus een interview dat Atlantic baas-Nesuhi Ertegun met de bassist had. Daarnaast krijgt de koper vier nooit uitgebrachte alternate takes van de session die leidde tot de lp Blues & Roots. Dat de oogst in dit laatste opzicht beperkt is, is vermoedelijk te wijten aan de pakhuisbrand van '69 waarbij vrijwel al het restmateriaal van Atlantic opging in rook. 'Tapes are missing' staat er bij sommige mastercodes die aanvankelijk stonden voor bestaande muziek.

De muziek zit, als bij de meeste Rhino-producties, in een prachtige verpakking. In een dikke kartonnen box zitten twee degelijk gebonden boekjes. In het ene, gelijkend op een ouderwets 78-toeren album, steken zonder opsmuk de zes schijfjes, het andere, 120 pagina's dik, levert vrijwel alle informatie die een fan zich kan wensen. De originele hoesafbeeldingen plus teksten, bijna dertig foto's van de meester in actie, interviews met mensen die destijds met hem werkten, bio's van alle musici en nog veel meer.

Dat de speelduur van de stukken niet wordt vermeld is vreemd maar bij een totaal van 5 uur opwindende muziek neemt men dat ongemak voor lief. Het interview met Ertugun is andere koek: het duurt 'slechts' 76 minuten, maar het kost zeker zeven uur om het te vatten: ook als spreker was Mingus 'dynamite'.

    • Frans van Leeuwen