BEG, SCREAM & SHOUT

Diverse artiesten: Beg, Scream & Shout! The Big Ol' Box Of '60s Soul. Rhino R2 72815

Schrijnende pijn, diep verdriet, uitzinnig geluk: er is geen muziek waarin die emoties zo uitbundig, aangrijpend en roerend worden geuit als in soulmuziek. En er is nauwelijks een mooier verzameling denkbaar van de gouden tijd van de soulmuziek dan de zes cd's tellende box Beg, Scream & Shout! die het Amerikaanse Rhino uitbracht.

Het begint al met de verpakking: die is in de vorm van een koffertje voor vinylsingles. Binnenin zijn de cd's ingenieus in single-hoesjes verpakt - omdat het een verzameling is van liedjes die oorspronkelijk op single zijn verschenen. Bovendien is er een doosje met 'soul cards': kleine kaartjes, één voor elk van de 144 liedjes die op de cd's te vinden zijn. Op de kaartjes staat een foto van de artiest of groep en een blokje bezield geschreven informatie, plus een kwisvraagje, dat op de achterkant beantwoord wordt. Uit alles blijkt een intense liefde voor de muziek.

De box is in de eerste plaats een perfecte introductie tot de beste soulmuziek zoals die midden tot eind jaren zestig in Amerika werd gemaakt. De belangrijkste grote en kleinere platenmaatschappijen, zoals Motown, Stax, Atlantic en Vee-Jay zijn vertegenwoordigd, en alle belangrijke artiesten, elk met één nummer: Ben E. King, O.V. Wright, The Jackson 5, Sam & Dave, Barbara Lewis, Otis Redding, Dionne Warwick, Aretha Franklink, Solomon Burke, Ettta James, Marvin Gaye, noem ze maar op. Het begeleidende boekje bevat een enthousiasmerende, informatieve tekst, en een lijst met aan te raden platen voor wie verder wil luisteren.

Ook voor mensen die al een soulverzameling hebben kan de box nog de moeite waard zijn. Naast de bekende soulclassics staan er een flink aantal verrassende minder bekende juweeltjes op de cd's. Er zijn in het verleden veel compilaties verschenen met de singles die door één platenmaatschappij werden uitgebracht, zoals Stax en Motown. Het nadeel daarvan was dat ze tamelijk eenvormig klonken. Deze cd's bieden een veel grotere verscheidenheid, omdat de produkten van al die maatschappijen door elkaar heen zijn te horen.

Beg, Scream & Shout! is een prachtig eerbetoon aan de mensen die indertijd tijdloze muziek maakten. Smeken, gillen en schreeuwen, dat doen de zangers en zangeressen in de liedjes inderdaad. Ze zijn eenzaam en alleen en verlangen naar liefde, ze hebben de ander bedrogen en hebben berouw, ze zijn verliefd en jubelen het uit. Die universele gevoelens vertalen ze in liedjes die een brok in de keel geven, waar op te dansen is, die om te lachen zijn, en om te huilen.

    • Sietse Meijer