Bank valt in Japan, beurs Seoel keldert

TOKIO/SEOEL/VANCOUVER, 24 NOV. De financiële crisis in Azië heeft met het bankroet van de Japanse effectenbank Yamaichi een nieuw slachtoffer geëist. In Zuid-Korea daalden aandelen vanmorgen naar hun laagste punt sinds 1987, uit vrees dat crisismaatregelen de economie beschadigen.

De president van Yamaichi maakte vanmorgen bekend dat de effectenbank zijn deuren sluit. Yamaichi is ten onder gegaan aan resterende verliezen van 200 miljard yen (3 miljard gulden) uit de hausse in aandelen en grondprijzen eind jaren tachtig, door verslechterende resultaten wegens een schandaal rond betalingen aan afpersers en door de permanente mineurstemming van de beurs. De totale schuld is 50 miljard gulden.

De Japanse centrale bank verklaarde direct speciale leningen te zullen verstrekken ter garantie van alle aanspraken van cliënten van Yamaichi. Veel klanten van de Amsterdamse vestiging van Yamaichi hebben vanochtend hun tegoeden opgevraagd, zei de Nederlandse directeur. De Japanse beurs was vanmorgen dicht wegens een feestdag, maar wereldwijd reageerden de aandelenkoersen met dalingen op het Japanse nieuws. In Europa zakten de koersen ruim dan 2 procent, als gevolg van de vrees voor meer faillissementen in de Japanse banksector.

De beurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bereikte na een verlies van ruim 7 procent vandaag het laagste niveau in tien jaar. Volgens handelaren werd de markt beheerst door angst voor massale bedrijfssluitingen als gevolg van het steunplan waarover Zuid-Korea momenteel met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelt. Het land is een van de jongste slachtoffers van de financiële crisis in Azië, die eerder dit jaar begon in Thailand. Evenals het gros van de Aziatische munten is ook de Koreaanse won fors in waarde gedaald, waardoor het terugbetalen van buitenlandse dollarleningen veel duurder is geworden.

Zuid-Korea heeft twaalf banken die diep in de schulden zitten verplicht orde op zaken te stellen. Naar verluidt is een IMF-kredietlijn van minstens 20 miljard dollar nodig om de meest nijpende buitenlandse verplichtingen van Zuid-Korea te garanderen.

Regeringsleiders van de achttien APEC-landen (Asian Pacific Economic Cooperation) zijn vandaag in een sfeer van groeiende zorg over de economische crisis aan het jaarlijkse overleg begonnen. Zuid-Korea's vernederende gang naar het IMF en het faillissement van Yamaichi hebben de vrees aangewakkerd dat de Aziatische crisis breder en dieper is dan tot nu toe werd aangenomen.

Pagina 13: Regering in Tokio roept op tot kalmte

Volgens directeur C. van Breugel van Yamaichi in Amsterdam, zal de vestiging op korte termijn moeten sluiten als de Japanse moeder feitelijk failliet gaat. “De afgelopen jaren hebben we als zelfstandige vennootschap steeds winst geboekt en is onze solvabiliteit in orde. Het is nog te vroeg om aan een overname of management buy out te denken.” Yamaichi in Amsterdam is goed voor een balanstotaal van 1,2 miljard gulden. Er werken 28 medewerkers. Het bankroet van Yamaichi in Japan is het gevolg van een te grote last van probleemschulden. Een extra verlies van 200 miljard yen op eigen aandelentransacties heeft Yamaichi jarenlang uit de boeken gehouden, zo bleek dit weekeinde. Dit verlies resteerde nadat eind jaren tachtig de 'luchtbel' uiteenspatte en de aandelenkoersen in Tokio meer dan de helft in waarde daalden.

De tegenvaller had goedgemaakt kunnen worden als de beurskoersen zich hadden hersteld, maar dat is de afgelopen zeven jaar niet gebeurd. Het eigen vermogen van het bedrijf slonk de afgelopen twee maanden van 431 miljard yen tot 167 miljard (2,5 miljard gulden), aldus Yamaichi president Shohei Nozawa vandaag. Afgelopen vrijdag stelden de Amerikaanse agentschappen Moody's en Standard and Poor hun oordeel over de kredietwaardigheid van het Japanse effectenhuis op het laagste niveau. In de eerste zes maanden van het lopende boekjaar, van april tot september, noteerde Yamaichi een verlies van 8 miljard yen (123 miljoen gulden). In het voorgaande jaar verloor het bedrijf 172 miljard yen (2,5 miljard gulden). Minister Hiroshi Mitsuzuka (Financiën) zei vandaag op een persconferentie te hopen dat “beleggers en cliënten kalm blijven”. Het ministerie “zal alle nodige maatregelen nemen om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen”. Tien dagen geleden zag Yamaichi zich al genoodzaakt geruchten over een ophanden zijnd faillissement te ontkennen. Het faillissement is het derde bankroet van een effectenhuis dit jaar. Het verschil met de eerdere gevallen is dat Yamaichi één van de 'Grote Vier' is in de effectenwereld. In dat opzicht is het faillissement een schok zoals ook het recente bankroet van één van de 'Grote Twintig' in de bankenwereld, de Hokkaido Takushoku Bank, een schok was.