'Als Bijeljina verloren gaat stort het imperium van Karadzic in'

Dit weekeinde hadden in de Servische Republiek in Bosnië verkiezingen voor een nieuw parlement plaats. Het stadje Bijeljina speelt een sleutelrol in de machtsstrijd tussen president PlavšiEÉc en het kamp van de hardliners in Pale.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen haalde de SDS hier nog altijd 34 procent van de Servische stemmen. Maar ook in samenwerking met de Radicalen heeft de partij geen meerderheid. De steun en toeverlaat van president PlavšiEÉc in Bijeljina heet Ljubisa SaviEÉc, maar is beter bekend als majoor Mauzer. Zijn 'Democratische Partij' kreeg in september in Bijeljina 13 procent van de stemmen. Mauzer is niet het model van onkreukbaarheid dat je gezien Plavsi anticorruptiecampagne zou verwachten. In de eerste jaren van de oorlog leidde deze gewezen welzijnswerker de Panter-milities, die een hoofdrol opeisten in de etnische zuiveringen in dit deel van Bosnië. Dat legde Mauzer geen windeieren. Tegen Mauzer loopt een arrestatiebevel. Daar trekt deze vierkante man in leren jas zich niets van aan. Met zijn lijfwachten marcheert hij zijn partijhoofdkwartier in Bijeljina in en uit.

Mauzer wordt ervan beschuldigd vorige maand een tv-toren in Bijeljina te hebben opgeblazen. “Een lachtertje”, zegt Mauzer. “Die explosie was zo amateuristisch. Dat had ik grondiger aangepakt.”

De aanslag op de tv-toren is een van de vele mysteries in Bijeljina. Granaten in partijhoofdkwartieren, schietpartijen, dreigtelefoontjes, nachtelijke invallen in woonhuizen: de sfeer is er de laatste tijd nogal duister. “Alles draait nu om de macht in Bijeljina”, zegt Mauzer. “En dit is de Balkan. Niemand geeft hier zonder bloedvergieten de macht op. Zo is dat nu eenmaal.” PlavšiEÉc kan gerust zijn: haar aanhang weet van zich af te bijten. En weert zich ook duchtig in het lokale zakenleven. Later op de avond bezoeken we een bordeel dat toebehoort aan een familielid van een andere steunpilaar van PlavšiEÉc, de onderminister van Binnenlandse Zaken Predrag JesuriEÉc. Dit labyrint van spaanplaten peeskamertjes ontbeert nog de luxe van het SDS-bordeel Venezia. Maar dat kan veranderen.

    • Coen van Zwol