Afghaanse krijgsheer verslaat rivaal

NEW DELHI, 24 NOV. De Afghaanse krijgsheer Abdul Rasheed Dostam heeft het afgelopen weekeinde zijn greep op Noord-Afghanistan weten te versterken. Zijn voornaamste rivaal, Abdul Malik Pahlawan, net als Dostam behorend tot de Oezbeekse minderheid in het land, werd uit de streek rond de plaats Maimana in de provincie Faryab verdreven.

Malik Pahlawan zou samen met zijn broer naar het naburige Turkmenistan zijn gevlucht. Volgens andere berichten zou hij echter in Iran zitten. In theorie waren Dostam en Malik Pahlawan de afgelopen maanden bondgenoten in de strijd tegen de streng islamitische Talibaan, die het grootste deel van Afghanistan in handen hebben. In de praktijk bleven beiden elkaar echter intens wantrouwen, nadat Malik Pahlawan afgelopen voorjaar kortstondig de kant van de Talibaan had gekozen. Dostam zag zich daardoor genoopt enige tijd in ballingschap te gaan in Turkije maar keerde in september terug. Onder auspiciën van de VN werden intussen gisteren enkele krijgsgevangenen uitgewisseld tussen Dostam en de Talibaan. Vijf van Dostams officieren werden uitgewisseld tegen vier strijders van de Talibaan.