Zwitserse bank biedt excuses voor joodse rekeningen

ZÜRICH, 22 NOV. Union Bank of Switzerland (UBS) heeft gisteren in het openbaar zijn verontschudigingen geuit over de joodse kwestie. Het is de eerste keer dat een van de drie grote drie Zwitserse banken haar excuses aanbiedt. De affaire speelt al twee jaar.

De voorzitter van het algemeen bestuur van UBS, Mathis Cabiallavetta, gaf toe dat de bank “fouten heeft gemaakt”. De bestuursvoorzitter bestempelde de kwestie als “ernstige problemen uit het verleden, waarbij wij gevoelige snaren hebben geraakt. Dat spijt ons ten zeerste”.

Zijn uitlatingen volgen op de boycot die de bank bij een aantal transacties in de Verenigde Staten heeft ondervonden. Daar is UBS onder meer getroffen met uitsluiting voor deelname aan een obligatielening van 1 miljard dollar voor de stad New York. In de VS is met hoge verontwaardiging gereageerd, vooral op de plannen van UBS om documenten die betrekking hadden op de nazi-periode te vernietigen.

Uiteindelijk wist een nachtwaker de stukken te redden. De man kreeg daarop ontslag van het bedrijf waar hij werkte. Om te ontkomen aan de greep van justitie, die van hem schending van bankgeheimen beschuldigde, vluchtte hij naar de VS. Inmiddels heeft het betreffende departement in Bern besloten de nachtwaker niet langer te vervolgen. (AFP)