WA-verzekeringen in Europa; Grote verschillen

Jonge, onervaren Duitse autobezitters betalen vier keer zoveel voor hun WA-verzekering als jonge Nederlanders. De prijsverschillen van de aansprakelijkheidsverzekering lopen voor jonge autobezitters in Europa sterk uiteen. Voor oudere autorijders wijken de premies tussen de diverse landen veel minder af. Dit blijkt uit onderzoek van de Europese consumentenorganisaties.

Per land zijn er ook grote verschillen in de mate waarin een verzekeraar de brokkenmakende bestuurder straft. Maakt een Nederlandse, 40-jarige bestuurder die al twaalf jaar schadevrij rijdt een ongeluk, dan moet hij daarna 67 tot 100 procent meer premie betalen. Het laagst zijn de verhogingen in het Verenigd Koninkrijk (geen premieverhoging), Portugal (8 procent hoger), Spanje (10 procent) en België (11 procent). Bestuurders die nooit een ongeluk maken betalen in Nederland overigens het minst.

Volgens Brusselse regelgeving is het in principe mogelijk dat een Duitse automobilist zich bij een Nederlandse maatschappij verzekert en dus veel minder premie betaalt. Maar de praktijk is nog niet zo ver. Zo moet de Nederlandse verzekeraar in dit geval een vertegenwoordiging in Duitsland hebben, waar een Duits verkeersslachtoffer zich tot kan richten. Ook zou de verzekeraar in Duitsland lid moeten zijn van het gemeenschappelijke garantiefonds en het verbond van autoverzekeraars.

    • Arlen Poort