VVD wil 16-jarigen toelaten tot het leger

DEN HAAG, 22 NOV. De VVD wil in de toekomst 16-jarigen al toelaten tot het leger. Defensie werft op het moment nog alleen onder jongeren die minimaal 17,5 jaar oud zijn. Het toelaten van nog jongere beroepsmilitairen is echter zowel voor het leger als de jongeren voordelig, betoogt VVD-Kamerlid Van den Doel.

Het helpt het leger aan meer soldaten, maakt Defensie aantrekkelijker als baas en geeft de militairen een betere opleiding. De huidige minimumleeftijd heeft te maken met het feit dat Nederland, volgens internationale regels, geen militairen jonger dan 18 jaar naar het buitenland mag sturen. Eerder werven heeft daarom in de huidige opzet weinig zin.

Probleem is echter dat jongeren die na het aflopen van hun leerplicht (16 jaar) op de arbeidsmarkt komen en graag in het leger willen in de anderhalf jaar wachttijd bij een andere werkgever aan de slag raken en daar blijven hangen, betoogt Van den Doel. Door het leger ook al voor 16-jarigen open te stellen kan defensie toch ook die jongeren binnenhalen.

In de twee jaar tot hun uitzending voor bijvoorbeeld vredesoperaties in het buitenland zouden de jeugdige soldaten naast een militaire ook een civiele opleiding moeten krijgen, zodat ze later ook op de burgerarbeidsmarkt aan de bak kunnen komen.

Nu krijgen jonge militairen ook zo'n opleiding, maar dat gaat tussen de bedrijven door. In praktijk komt daar soms weinig van terecht, bijvoorbeeld omdat ze gedurende de operaties in het buitenland wel iets anders aan hun hoofd hebben, aldus VVD'er Van den Doel. (ANP)