Vader mogelijk cel in voor betalen losgeld

ROME, 22 NOV. De vader van een ontvoerde Italiaanse vrouw en een rijke ondernemer uit Sardinië lopen het risico vijf jaar gevangennisstraf te krijgen omdat zij samen 1,6 miljoen gulden losgeld hebben betaald om de vrouw vrij te krijgen. De Italiaanse wet verbiedt het betalen van losgeld.

Vorige week dinsdag kwam de 28-jarige Silvia Melis vrij, na negen maanden vast te zijn gehouden in de bergen van Sardinië. Haar vader Tito en de politie zeiden aanvankelijk dat er geen losgeld was betaald. Haar vader had gezegd dat hij wel wilde betalen, maar niet kon, omdat de justitie beslag had laten leggen op zijn bezittingen. Dat is mogelijk op basis van een wet uit 1991. Deze maatregel is bedoeld om ontvoerders te ontmoedigen.

Gisteren bevestigde haar vader dat hij, ondanks het beslag op zijn bezittingen, een miljard lire bij elkaar had weten te brengen, ongeveer 1,2 miljoen gulden. Hij heeft dit geld via een advocaat doorgespeeld aan Nicoba Grauso, een prominente Sardijnse uitgever en tv-magnaat. Grauso heeft daar zelf 400 miljoen lire bij gedaan en het geld persoonlijk overhandigd aan twee mannen met bivakmutsen, om Silvia vrij te krijgen.

De wet die justitie beslag laat leggen op bezittingen van familieleden van een ontvoerde, is zeer omstreden. Critici zeggen dat op deze manier het leven van een ontvoerde in gevaar wordt gebracht, terwijl de politie bijna nooit bij machte blijkt om iemand die is ontvoerd, te bevrijden.

Vorige maand bleef een groots opgezette politie-actie om een in juni ontvoerde ondernemer uit Brescia te bevrijden, zonder resultaat. Bij een schietpartij met de ontvoerders werd toen een agent gedood. De autoriteiten wijzen erop dat sinds de wet van kracht is, het aantal ontvoeringen is gedaald. Maar in een indicatie dat ook zij de wet wil ontduiken, heeft de familie van Soffiantini een verklaring uitgegeven dat zij alles zullen doem om de man vrij te krijgen.