Thom de Graaf is de nieuwe fractievoorzitter van D66

DEN HAAG, 22 NOV. Thom de Graaf is de nieuwe fractievoorzitter van D66. De Graaf volgt Gerrit Jan Wolffensperger op, die vertrekt naar de NOS. De fractie verkoos gistermiddag De Graaf boven vice-voorzitter Roger van Boxtel. De laatste trok zich terug als kandidaat nadat uit een peiling onder de leden van de fractie een voorkeur voor De Graaf was gebleken. Bij de peiling spraken 12 fractieleden zich uit voor De Graaf en 9 voor Van Boxtel.

Van Boxtel blijft aan als vice-voorzitter van de fractie. Nadat hij zich als kandidaat had teruggetrokken, sprak hij zijn steun uit voor De Graaf. Volgens De Graaf zullen zij “als twee handen op een buik” samenwerken. “We zijn als een tandem. Eén zit voorop maar we trappen allebei even hard voor de fractie en de partij”, aldus de nieuwe fractievoorzitter.

De Graaf, Kamerlid sinds 1994 en secretaris van de fractie, beschouwt zich als “de fractievoorzitter voor nu”. Hij is voorlopig fractievoorzitter tot de verkiezingen van mei volgend jaar, maar ziet zichzelf niet als “een tussenpaus”, zo zei hij desgevraagd op een persconferentie na de besluitvorming in de fractie.

Algemeen wordt binnen D66 aangenomen dat de fractie met de keuze van De Graaf op termijn ook een nieuwe partijleider heeft gekozen. Na de verkiezingen van mei volgend jaar is lijsttrekker Borst automatisch fractievoorzitter, maar zij heeft een voorkeur voor een ministerschap. Mocht D66 buiten een volgend kabinet blijven dan zal de nu 65-jarige minister de fractie slechts tijdelijk leiden, zo is de verwachting binnen D66.

De benoeming van De Graaf is in korte tijd tot stand gekomen. De mogelijke benoeming van Wolffensperger tot voorzitter van de raad van bestuur bij de NOS sleepte al enkele maanden, maar de fractie verkoos tot vorige week om af te wachten. In de fractie werden de kansen voor de Graaf en Van Boxtel om Wolffensperger op te volgen algemeen als fifty-fifty beschouwd. Een “informele peiling” deze week onder fractieleden leverde uiteindelijk een lichte voorkeur voor De Graaf op. Na een korte discussie wees de fractie vervolgens gistermiddag De Graaf unaniem aan als nieuwe fractieleider.

Vertrekkend fractieleider Wolffensperger zei “trots” te zijn dat de fractie de keuze in volle vrijheid en uiteindelijk unaniem heeft genomen. Hij zei desgevraagd dat hij zich uitdrukkelijk niet met de opvolging heeft bemoeid en dat ook partijleider Van Mierlo, kandidaat-lijsttrekker Borst en partijvoorzitter Kok geen druk hebben uitgeoefend op de fractie.

Wolffensperger zei ook dat zijn vertrek naar Hilversum “op geen enkele wijze betekent dat ik ben uitgekeken op de politiek, laat staan is ingegeven door teleurstelling”. De keuze voor de bestuursfunctie bij de omroep noemde hij “een aanbod dat een mens maar een keer in zijn leven wordt gedaan”.