Sluitpost

Diverse voetbalclubs kwamen de laatste weken in de problemen omdat hun keepers geblesseerd of geschorst waren. Adequate vervangers waren niet altijd voorhanden. Zijn keepers de sluitpost op de clubbegroting?

Jan van Grinsven, doelman van FC Den Bosch: “Absoluut. Aanvallers en middenvelders worden nog steeds belangrijker gevonden dan een goede doelman. Terwijl wij net zo goed wedstrijden kunnen beslissen. Een keeper is echt niet minder belangrijk dan Ronaldo. Een spits kan gerust drie keer scoren, maar als er achter vier ingaan, schiet je daar weinig mee op. Het salarisverschil tussen keepers en andere spelers is sinds het Bosman-arrest alleen maar groter geworden. De meeste keepers zijn er niets mee opgeschoten. Clubs halen nu goedkope buitenlanders. Er lopen hier genoeg keepers met minimaal dezelfde kwaliteiten, maar je moet er wel geld aan willen uitgeven.”

Nol Hendriks, bestuurslid technische zaken en geldschieter van Roda JC: “Tot twee jaar geleden waren keepers de sluitpost, nu niet meer. Dat heeft met vraag en aanbod te maken. Toen hadden we betere keepers. Een goede doelman is schaarser geworden en daardoor verdient hij momenteel beter dan een gemiddelde speler. Toen Ruud Hesp naar Barcelona vertrok zijn we op zoek gegaan naar een opvolger. Nou, je schrikt je rot als je de transferbedragen en de salariseisen hoort. Dat is logisch, omdat tegenwoordig veel meer van een keeper wordt geëist. Dat zie je overal om je heen. Koch kon bij Glasgow Rangers drie miljoen krijgen. Hij ging liever naar PSV, maar mislukte daar. PSV zou nu ook graag een andere eerste doelman hebben, daar willen ze ver voor gaan. Maar als er geen goede keepers zijn, kun je nog zoveel willen uitgeven, je schiet er niets mee op.”

Pim Doesburg, keeperstrainer van Feyenoord en het Nederlands Elftal: “Het geld dat aan keepers wordt uitgegeven houdt geen gelijke tred met wat clubs voor aanvallers overhebben. Ik vind dat een goede keeper best geld mag kosten. Maar wie een goede doelman heeft, zal zijn financiën spenderen aan iemand die scoort. Hoe verder je in een elftal naar achteren gaat, hoe minder voor een speler betaald wordt. Wat voor een keeper geldt, geldt ook voor verdedigers. Je ziet tegenwoordig zelfs dat aanvallers worden omgeturnd tot verdedigers. Het is trouwens altijd zo geweest dat voor keepers minder wordt betaald. En groter probleem is daarom dat er vandaag weinig talenten meer zijn. Er zijn geen liefhebbers meer voor het keepersvak. Dat moet in je bloed zitten, maar bij de jeugd is er niemand meer die in het doel wil staan.”

Hans Vonk, doelman van Heerenveen: “Vaak wel. Kijk maar eens naar de transfers van afgelopen zomer. Feyenoord, PSV en Roda JC trokken allen transfervrije keepers aan. Ik vermoed dat ze dat met opzet hebben gedaan. Een paar maanden later zijn ze ontevreden en is Koch zelfs al weg. Aan de andere kant heeft Oscar Moens bij AZ wel een heel goed contract. In Engeland en Duitsland wordt er wel goed voor een doelman betaald. Hier vertegenwoordigt een keeper weinig geldelijke waarde. Maar als hij in een seizoen tien of twaalf punten voor de club kan pakken, is zijn inbreng toch best in geld uit te drukken?”

Frans Körver, trainer van MVV en oud-doelman: “Elke zichzelf respecterende club heeft veel geld over voor een goede keeper. Kijk wat Barcelona doet met Hesp en Chelsea met De Goey. In Nederland gaat dat net zo, alleen is het probleem dat er weinig topkeepers zijn. Sommige clubs zijn daarom verplicht met buitenlandse vogelvangers verder te gaan. Na Van der Sar en De Goey moet je in Nederland ver zoeken om echte goede keepers tegen te komen. Tegenwoordig halen ze ballen uit de kruising en laten ze ballen tussen de benen door.”

    • Orkun Akinci