Persiflage

Soms schrikt zelfs Frits Bolkestein van zijn eigen woorden. Om te redden wat er nog te redden valt, verlaagt hij zich dan tot een oude, maar doorzichtige truc: de boodschapper heeft het gedaan!

Zo noemt Bolkestein in NRC Handelsblad van zaterdag 14 november de kop 'Kinderarbeid draagt bij aan de welvaart', boven een interview met hem in het maandblad onzeWereld, 'een persiflage van wat ik heb gezegd'. Dit zei de VVD-leider letterlijk: “Hoe onaangenaam het klinkt, kinderarbeid draagt bij aan de welvaart. Kijk naar Hongkong, daar gebeurde dertig jaar geleden veel wat wij verwerpelijk vinden. Toch heeft Hongkong nu een levensstandaard die hoger is dan de Britse. Dus als je tegen een land om die reden sancties neemt, maak je het onmogelijk geld te verdienen en zo de welvaart te verhogen.” Bolkestein heeft de tekst van het interview vooraf goedgekeurd.

    • Sten Termeer