Opties: slagroom bij Aegon

De gemiddelde werknemer van Aegon heeft sinds het bedrijf aan zijn personeel aandelenopties geeft, netto 18.000 gulden verdiend aan de regeling, terwijl er nu nog voor 29.000 gulden 'in portefeuille' zit.

De meeste mensen zien de regeling als een aanvulling op het salaris en doen er gewoon leuke dingen mee. Schatrijk worden van een personeelsoptieregeling is onzin, zo concludeert de verzekeraar uit een onderzoek onder het personeel, uitgevoerd door het NIPO. Directievoorzitter P. van de Geijn van Aegon Nederland zegt in het personeelsblad “opties zijn de slagroom op de taart”.

Het NIPO heeft een profiel getekend van de optiebezitters bij Aegon, waaronder ook managers. De ondervraagden waren gemiddeld 44 jaar oud en ruim achttien jaar in dienst van het concern. Ze namen ruim zes keer deel aan de optieregeling en verzilverden daarvan 4,5 maal hun opties. Dat laatste bracht hun 18.000 gulden op.

De meeste mensen noemden de opties een appeltje voor de dorst en een aanvulling op het salaris. Zestien procent steekt de winst uit de opties in grote aankopen zoals auto's. Anderen kopen er duurzame goederen zoals tv's van of verbouwen het huis, vier procent zet het op een spaarrekening.

Aegon was tien jaar geleden een van de eerste bedrijven in Nederland die opties aan het hele personeel toekenden. Het bedrijf geeft nu ieder jaar 1 procent van het uitstaande aandelenkapitaal uit aan deze opties. In totaal gaat het om 2,4 miljoen van deze kooprechten, waarvan er 1,1 miljoen naar het management gaan.