Ontdekking onderzoek naar aids

ROTTERDAM, 22 NOV. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt waarom sommige mensen beter bestand zijn tegen een infectie met het aidsvirus dan andere mensen. Door hun ontdekking is het mogelijk om gerichter vaccins tegen de ziekte aids te ontwikkelen, aldus de onderzoekers in een artikel in het wetenschapelijk blad Science.

Niet bekend

De Amerikanen hebben daarvoor nu een aanwijzing gevonden. De afweer van de onderzochte hemofiliepatiënt blijkt zich met name tegen het eiwit p24 te richten. Dat eiwit bevindt zich aan de buitenkant van het aidsvirus. Vervolgens werden 10 andere patiënten onderzocht die met het aidsvirus waren besmet, maar nog geen medicijnen kregen. De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen de ernst van de infectie en de afweer tegen p24. Hoe sterker de afweer tegen dit eiwit, hoe minder virussen de patiënten in hun bloed hadden. De Amerikanen bevestigden deze resultaten nog eens na een onderzoek aan 15 aidspatiënten uit San Francisco.

Volgens de Amerikanen verdwijnt deze afweerreactie bij veel aidspatiënten vlak nadat ze geïnfecteerd zijn geraakt. De afweercellen tegen p24 worden al in een vroeg stadium door het virus gedood waardoor de patiënt sneller ziek wordt. Volgens de Amerikanen is het zaak om patiënten zo snel mogelijk na een infectie een zware medicijnenkuur te geven waardoor deze afweercellen kunnen overleven. Bovendien biedt hun vondst nieuwe aanknopingspunten om vaccins tegen het aidsvirus te ontwikkelen. Zo'n vaccin zou de afweer tegen het p24-eiwit moeten stimuleren.