Mevrouw M. Veldhuyzen van Zanten-Roest begraven op eigen grond

EPE - Gistermiddag is de 73-jarige M. Veldhuyzen van Zanten-Roest van Limburg begraven op haar eigen landgoed Weeser Enk in Epe. Het landgoed is al meer dan zestig jaar in het bezit van de familie Roest van Limburg. Sinds 1978 woonde het echtpaar Veldhuyzen van Zanten op het landgoed.

Het is de eerste keer sinds de Wet op de lijkbezorging (1991) dat een gemeente toestemming heeft gegeven voor een begrafenis op privéterrein. De Inspectie voor de Milieuhygiene tekende echter bezwaar aan bij de provincie omdat het begraven op eigen terrein planologische problemen zou scheppen. Toen de vrouw maandag overleed, kon de familie niet langer wachten op het beroep bij de provincie en spande ze een kort geding aan. De Arnhemse bestuursrechter stelde de familie in het gelijk omdat het terrein groot genoeg is en de volksgezondheid niet in het geding komt.

M. Veldhuyzen van Zanten-Roest van Limburg heeft veel openbare functies bekleed. Zij was de eerste voorzitter van de Alzheimer- stichting en bestuurslid van de stichting Toch Uit, die reizen voor dementen organiseert. De overledene richtte ook de stichting VrouwenNetwerk Nederland op voor vrouwen in leidinggevende functies. Sinds enkele jaren wordt daarom De Thea Veldhuyzen van Zanten Penning uitgereikt aan vrouwen in leidinggevende functies.