Lufthansa en Singapore Air samen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een tweede Aziatische partner. Na Thai Airways trekt het de banden aan met Singapore Airlines (SIA).Lufthansa-topman Jürgen Weber zal maandag in Singapore, samen met SIA-baas Cheong Choong Kong, het grote nieuws naar buiten brengen, zo wordt uit doorgaans welingelichte bron in Frankfurt vernomen. Lufthansa heeft het Duitse kartelbureau, dat de alliantie moet toetsen aan de concurrentiewetgeving, al benaderd, aldus het bureau.

Vooralsnog is het niet de bedoeling dat SIA toetreedt tot Star Alliance, het brede samenwerkingsverband dat Lufthansa heeft met vijf maatschappijen. Thai Airways zit daar al in, maar is niet groot genoeg om de Aziatische markt voor zijn rekening te nemen. Lufthansa zou daarom ook met Cathay Pacific en Japan Airlines praten over een rol in de alliantie. Luchtvaartanalisten speculeren er echter op dat Lufthansa de banden met Thai zal verbreken als andere grotere partners uit Azië de voorkeur krijgen.

Lufthansa werkt al samen met Singapore Airlines op vrachtgebied. Bovendien zal het zijn Aziatische hoofdkwartier in Singapore vestigen, en de regionale kantoren in Bangkok, New Delhi, Tokio en Hongkong sluiten. Singapore Airlines zal volgens de Zwitserse pers de banden met Swissair verbreken.