Kritiek op Jol na nederlaag van Roda JC

ROTTERDAM, 22 NOV. Na een matige seizoensstart is Willem II gestegen naar de zesde plaats in de eredivisie. De Tilburgse club behaalde gisteravond tegen Roda JC de derde zege binnen een week. Na overwinningen tegen FC Twente en NAC won het elftal van trainer Co Adriaanse dit keer met 1-0. Aanvaller Ceesay maakte in het begin van de tweede helft de enige treffer voor Willem II.

Bij Willem II is dit seizoen sprake van een opmerkelijk herstel. Adriaanse kreeg in de maanden augustus en september veel kritiek vanwege zijn autoritaire houding. Hij ontsloeg zelfs een koffiejuffrouw toen zij haar onvrede over de slechte sfeer in de selectie kenbaar maakte. Naarmate de resultaten uitbleven kwam de voormalige hoofd opleidingen van Ajax steeds meer onder vuur te liggen. Maar Adriaanse is er in geslaagd de spelers van Willem II beter te laten voetballen.

Roda JC was gisteravond alleen in het laatste kwartier van de eerste helft de betere ploeg. Ooijer, Schops en Van der Luer misten een aantal redelijke kansen. Konterman voorkwam een Limburgse treffer door de bal voor de doellijn weg te trappen. Aan de andere kant waren Kolka en Ceesay dichtbij een doelpunt voor Willem II. Laatstgenoemde had meer geluk in de tweede helft. Ceesay koos de diepte na een pass van Loeffen en passeerde doelman Delwarte van Roda met een subtiele voetbeweging.

Trainer Martin Jol van Roda JC toonde zich teleurgesteld na de onverwachte thuisnederlaag. De Limburgers zijn afgezakt naar de achtste plaats. “We zijn weer gewoon middenmoter”, zei Jol, die vorig seizoen heel populair was in Kerkrade. Hij won met Roda de nationale beker en liet zijn elftal aantrekkelijk voetballen. Gisteravond hoorde Jol negatieve spreekkoren op de tribunes. De teleurgestelde fans vroegen om zijn vertrek en riepen om de terugkeer van trainer Huub Stevens, die tegenwoordig successen viert bij het Duitse Schalke 04.

Jol blijft optimistisch: “We zoeken naar de ideale opstelling. We speelden nu zonder succes met twee spitsen. Eerder verloren we al met drie spitsen. Het is nog wennen voor de jongens. Door het vertrek van Sibon naar Ajax zijn we anders gaan spelen. De eerste helft werkte het toch redelijk. We hebben kansen gehad. Daarom blijf ik vertrouwen houden. Eens komt het keerpunt.”

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft de straffen tegen speler John van den Brom en trainer Henk ten Cate van Vitesse gehandhaafd. Het tweetal voerde donderdag bij de behandeling van hun zaak bij tuchtcommissie in Genève verzachtende omstandigheden voor hun gedrag tijdens de wedstrijd tegen Braga in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Van den Brom en Ten Cate uitten na afloop van de verloren wedstrijd in Portugal hun onvrede over de uitschakeling van Vitesse. Van den Brom zou hebben gespuwd naar de vierde official. Ten Cate werd gestraft voor het aannemen van een dreigende houding tegen de Spaanse scheidsrechter Arceo. De speler en de trainer worden respectievelijk voor zeven en drie Europese bekerwedstrijden geschorst.