Korpschef over wens KNVB: Minder politie in stadions nog niet mogelijk

AMSTERDAM, 22 OKT. Minder politie-inzet bij voetbalwedstrijden is vooralsnog niet mogelijk door een gebrek aan goede voorzieningen in de voetbalstadions. Dat zegt C.K. Bakker, korpschef van de regiopolitie Gelderland-Midden en binnen de raad van hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor het voetbalvandalisme.

“Wij zouden graag minder agenten inzetten, maar als het tot veldslagen komt is de politie verantwoordelijk”, zegt Bakker. Hij reageert op de wens van de KNVB om de politie-inzet in de voetbalstadions te verminderen. W. van Rhee, veiligheidscoördinator en manager competitiezaken van de voetbalbond, maakte dat gisteren in deze krant bekend. De voetbalbond wil verder dat er een intern politie-onderzoek komt naar het optreden van de Mobiele Eenheid in stadions. Van Rhee: “Wij willen weten waarom de ME zo vaak wordt ingezet en we willen de wijze waarop aan de kaak stellen.” Volgens hem wekt het vele politiepersoneel in gevechtstenue agressie op.

Korpschef Bakker is het hiermee niet oneens. “Als je als supporter alleen door een haag van ME'ers het stadion inkan, wekt dat misschien agressie op. Maar dat is en blijft voorlopig nodig om de groepen te scheiden.” Hij zegt al langer te pleiten voor betere hekken, toegangspoorten of grachten. “Bij Feyenoord willen we dat er een looptunnel wordt aangelegd, maar dat komt er maar niet van.”

De politie wil volgens hem de ME in kleinere groepen in kunnen zetten, zodat deze effectiever kunnen optreden en zo minder agressie opwekken. Bakker is er niet verbaasd over dat de KNVB nu kritiek uit op de politie. “Ik ben al gewend geraakt dat het zo gaat. We houden elkaar scherp, zeg ik maar.” Bakker en Van Rhee zitten beide in een stuurgroep die werkt aan een integrale aanpak van het voetbalvandalisme.

Veiligheidscoördinator Van Rhee vindt dat de KNVB zo langzamerhand meer krediet verdient bij burgemeesters, politie en politiek. “Nederland is koploper in de wereld op het gebied van moderne accommodaties. We lopen voorop met het systeem van stewards. En nergens bestaat zoals hier een Club Card.” Korpschef Bakker beaamt dat de KNVB op de goede weg is. “Maar de persoonsgebonden Club Card zou de KNVB wel krachtiger mogen doorvoeren. Je kunt er een pasfoto opzetten, maar als je niet controleert bij het stadion heb je er nog niets aan.”

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie vindt dat van de opmerkingen van Van Rhee het verkeerde signaal uitgaat richting supporters. “Nu krijgen de relschoppers te horen dat het allemaal aan de politie ligt. Dat is natuurlijk niet goed.” In de Arena wekt de ME volgens hem nooit agressie op. “Supporters reageren op elkaar, niet op de ME.”