Kluivert mogelijk toch voor rechter

AMSTERDAM, 22 NOV. De procureur-generaal van het Amsterdamse gerechtshof, J. Al, vindt dat het openbaar ministerie alsnog de voetballer Patrick Kluivert moet vervolgen wegens verkrachting.

De procureur-generaal (PG) geeft dit advies aan het hof dat zich op 22 december buigt over een klacht tegen het seponeren van de zaak tegen Kluivert. Daartoe besloot justitie in Amsterdam in juli wegens gebrek aan bewijs.

Het advies is gisteren bekend gemaakt door advocaat A. Moszkowicz. Hij behartigt de belangen van een 20-jarige Amsterdamse vrouw die zegt dit voorjaar door de voetballer en enkele van zijn vrienden in zijn woning te zijn verkracht na een bezoek aan een discotheek in Amsterdam.

Het advies van de PG om een gerechtelijk vooronderzoek te openen is op zichzelf uitzonderlijk. Slechts zelden leidt een zogeheten artikel-12-procedure, zoals die is gevolgd in de affaire-Kluivert, tot een positief advies van het OM. De kans dat het gerechtshof dit advies negeert is betrekkelijk theoretisch.

De procureur-generaal heeft Moszkowicz laten weten het merkwaardig te vinden dat de politie bij het eerste bezoek van de vrouw geen aangifte heeft opgenomen. De politie zou haar toen hebben ontraden om de aangifte te doen.

Ook meent de procureur-generaal dat te snel is besloten om niet tot vervolging over te gaan. Het lijkt de aanklager zeer aannemelijk dat er dwang en geweld in deze zaak is gebruikt. De PG baseert zich daarbij mede op verklaringen van twee taxichauffeurs die de vrouw op de bewuste avond hebben vervoerd.

De politie heeft eerder verklaard dat er wel sporenmateriaal van de vermeende verkrachting is verzameld maar dat bewijs zou zijn vernietigd toen er na het eerste gesprek dat de vrouw voerde met de politie geen aangifte volgde.

Patrick Kluivert sprak in een reactie op mogelijke vervolging van “een onaangename verrassing”. Eerder zei hij over de affaire dat “van een mug een heel grote olifant gemaakt is”. “Het is gewoon niet waar. Ik zou ook de ander kant van het verhaal eens in de krant willen lezen”, aldus Kluivert die de media de schuld geeft van het 'opgeblazen verhaal'.

Hij speelt op het moment in Italië bij AC Milan. In mei vorig jaar werd hij door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij in september 1995 met te hoge snelheid een auto-ongeluk veroorzaakte. De Vlaardingse theaterdirecteur M. Putman kwam daarbij om het leven.