Kiezen in verdeelde republiek

BIJELJINA, 22 NOV. Dit weekeinde kiezen de inwoners van de Servische Republiek in Bosnië een nieuw parlement. Bedoeling is de impasse te doorbreken die is ontstaan door de twist tussen president Biljana PlavšiEÉc en de SDS, de nationalistische partij van ex-president KaradziEÉc.

PlavšiEÉc streeft naar samenwerking met de internationale gemeenschap en is bereid het vredesakkoord van Dayton uit te voeren. Haar tegenstanders doen alles om 'Dayton' te saboteren. Door de broedertwist is de Servische Republiek in twee delen uiteengevallen. Het Westen wordt vanuit de stad Banja Luka bestuurd door PlavšiEÉc, het oosten vanuit het skidorp Pale door de aanhang van KaradziEÉc. Of deze verkiezingen daar verandering in brengen, is hoogst twijfelachtig. Er kan een versplinterd, ruziënd parlement ontstaan. Het electoraat kan ditmaal kiezen uit maar liefst 49 lijsten. Een andere mogelijkheid is dat KaradziEÉc en zijn aanhang voldoende stemmen krijgen om PlavšiEÉc politieke loopbaan te beëindigen. De Servische Democratische Partij (SDS) van KaradziEÉc is nog altijd de grootste partij, maar verliest gestaag terrein. Omdat de partij van mafiapraktijken en illegale verrijking wordt beticht, heeft men de relatief onbesproken emeritus hoogleraar Aleksa Buha als lijsttrekker naar voren geschoven. PlavšiEÉc 'Volksalliantie' vertrouwt geheel op haar charisma en wijst een lijstverbinding met andere partijen af. Resultaat kan zijn dat de stemmen voor de oppositie worden verdeeld over vele partijtjes die net niet de kiesdrempel halen.