Kabinet blijft bij varkenssanering

DEN HAAG, 22 NOV. Het kabinet kan leven met aanpassingen van het wetsvoorstel om de varkensstapel met een kwart te verkleinen, zolang het wezen van dit wetsvoorstel intact blijft. Dat zei vice-premier Dijkstal gisteren na afloop van de ministerraad.

Volgens Dijkstal hadden de alternatieve inkrimpingsplannen van PvdA en VVD deze week tot onrust in het kabinet geleid. Voor het kabinet staan echter “zowel het doel als de systematiek van de sanering onomstotelijk vast”, aldus de vice-premier.

Volgens Dijkstal staat het kabinet open voor amendementen op “deelproblemen”, maar is het ondenkbaar dat “het hart van het wetsvoorstel” wordt veranderd. “Normale amenderingen, zoals bij ieder wetsvoorstel, zijn natuurlijk mogelijk, maar er valt met ons niet te praten over wijzigingen die het hele wetsvoorstel onderuit halen.”

Met welke veranderingen het kabinet zou kunnen leven, wilde de vice-premier niet zeggen. Afgelopen donderdag, tijdens het eerste, oriënterende debat over de herstructurering van de varkensstapel, bleken alle fracties een vermindering van de fosfaat-uitstoot uit varkensmest voor te staan.