Janus blijft voor Philips een grote onbekende

ROTTERDAM, 22 NOV. Bijna 4 miljard gulden heeft het Amerikaanse Janus Investment Fund inmiddels in het Nederlandse bedrijfsleven gestoken, maar dat wil niet zeggen dat het beleggingsfonds een bekende speler is. Afgelopen week werd plotseling duidelijk dat Jason 5,41 procent in Philips bezit, wat alleen al goed is voor bijna 2,7 miljard gulden.

“Ik ken ze niet”, zegt een grote Nederlandse belegger, die zelf ook een substantieel pakket aandelen Philips bezit. Qua omvang (circa 30 miljard dollar belegd vermogen) beschikt Jason met zijn 19 verschillende fondsen niet tot de grootste beleggers in Amerika, maar de aanwezigheid in Nederland is opvallend. Behalve in Philips heeft Jason ook meer dan 5 procent in Ahrend en Wolters Kluwer.

Volgens de officiële meldingen in het kader van de Wet Melding Zeggenschap beschikt Janus, vrijdag telefonisch onbereikbaar, ook nog over een belang van 5,33 procent in VNU. “Dat dateert nog uit 1994, maar sinds die tijd hebben de Amerikanen dit belang geleidelijk verkocht. De melding is nooit ingetrokken omdat hun belang door een kapitaalsuitbreiding al onder de 5 procent was gedaald. En in dat geval hoeft er, gek genoeg, niets gemeld te worden”, zo stelt de investor relations manager van VNU.

Veel contact heeft hij met de Amerikanen nooit gehad. “Soms belden ze wel eens voor een toelichting op de cijfers of op een acquisitie, maar daar bleef het bij. Op de aandeelhoudersvergadering heb ik van Janus nooit gehoord.”

Ook bij Philips zegt men weinig van de beleggingsmaatschappij te weten. Een stabiele aandeelhouder, zo wordt vermoed, die het belang geleidelijk in de zomer heeft opgebouwd. Voor Philips is het ongekend de adem van zo'n grote aandeelhouder in de nek te voelen.

Dat sluit volgens een institutionele belegger niet uit dat er meer partijen met meer dan 5 procent aandelen Philips zijn. “Ik vermoed dat ook Schroders (een Britse zakenbank met een groot vermogensbeheerbedrijf, red.) meer dan vijf procent van de Philips-aandelen bezit.” Doordat Schroders de aandelen vermoedelijk over verschillende beleggingsfondsen heeft gespreid, hoeft niets gemeld te worden.

De belegger vermoedt dat de kooplust van Janus heeft bijgedragen aan het opzwiepen van de Philips-koers de afgelopen maanden van 120 naar 160 gulden. Veel hoeft Philips zich bij zijn beleid en strategie aan Janus verder niet gelegen te laten liggen, oppert hij. “In de Amerikaanse verhoudingen hoef je je van een aandeelhouder met vijf procent niet veel aan te trekken.”

Inmiddels bedraagt het aantal Philips-aandelen dat in Amerikaanse handen is zo'n 30 tot 35 procent, is zijn schatting. Dat is historisch gezien aan de hoge kant. “Met Amerikanen weet je een ding zeker: ooit komen die aandelen terug. Berg je dan maar als de sluizen opengaan.”