Hoge premies voor 'klapschaatsers'

CALGARY, 22 NOV. De Amerikaanse skifabrikant K2 probeert schaatsers met premies te verleiden om de gisteren gepresenteerde klapschaats te gebruiken. Dit verklaarde Tony Meybock, hoofd van de ontwerpafdeling van K2, op een persbijeenkomst in Calgary.

Wie op een klapschaats van K2 bij de Olympische Spelen in Nagano een gouden medaille wint, ontvangt twintigduizend gulden. Zilver is goed voor vijftienduizend gulden. Brons wordt beloond met vijfduizend gulden.

Aan de vooravond van de wereldbekerwedstrijden sprint noemde Meybock het premiestelsel een goede manier om met schaatsers samen te werken. Meybock maakte in 1992 deel uit van de Amerikaanse schaatsploeg bij de Olympische Spelen in Albertville. Hij zegt dat zijn klapschaats door een speciaal mechanisme onder de voorkant van de schoen bij de afzet meer rendement geeft dan de bestaande klapschaatsen. Sinds april wordt de klapschaats van Meybock uitvoerig getest op de olympische piste van Calgary.

Aangezien de vernieuwde K2 “vers uit de oven is”, zal het model dit weekeinde in Calgary nog niet te bewonderen zijn. Meybock beseft dat schaatsers niet gemakkelijk overstappen op ander materiaal, zeker niet in een olympisch seizoen waar veel prijzen te verdienen zijn. K2 introduceert het premiesstelsel om een dergelijke overstap te stimuleren. Meybock: “Misschien gaan fabrikanten van klapschaatsen tegen elkaar opbieden, maar dat kan geen kwaad.”