Opinie

    • Youp van ’t Hek

Fax aan Staatssecretaris Tommel

Politiek onbenul

Beetje overvallen door de aanval van Bolk? Zware tekst voor dat suffe Den Haag. Iedereen was meteen wakker las ik in de maandagochtendkranten. Erica viel je bij, Dijkstalletje nam afstand van de woorden van zijn baas en zo zullen er nog wel meer adhesiebetuigingen bij jullie binnen zijn gekomen.

Hoe gaat dat? Krijg je dan een bloemetje van je partijgenoten en schrijven ze dan op het kaartje: Je bent helemaal geen onbenul! Terwijl je natuurlijk zelf ook wel weet dat je het wel bent. Ik ben het niet vaak met Bolk eens, maar ik moet nu toch wel toegeven dat hij heel dicht tegen de waarheid aanschurkt. Je bent toch een hele domme sukkel als je, in de tijd dat de grenswachten iedereen die dat heerlijke land wilde verlaten voor zijn donder knalde, vice-voorzitter bent van de Vereniging Nederland-DDR. Jij moet als kenner weten hoeveel doden er daar gevallen zijn! Als er op zondagochtend een Jehovagetuige aan mijn deur staat en mij hun clubblaadje De Wachttoren wil overhandigen, dan moet ik altijd aan de Berlijnse Muur denken. Nu wordt het nog erger. Voortaan moet ik dus ook nog eens aan jou denken en wees eerlijk: dat valt niet mee. Zeker niet op zondagochtend.

Ik vind het trouwens wel leuk dat deze woorden vallen in de schaduw van de Marcus Bakkerzaal. Die Marcus Bakker heulde toch ook met het oostblok? Je moet trouwens tegen Bolk zeggen dat die zaal naar Bakker is vernoemd op voorspraak van collega-kamerleden en dat daar ook VVD-ers bijzaten. Dus als hij dan toch wil schelden moet hij ook een zooitje partijgenoten uitfoeteren.

Daarbij is het van Frits natuurlijk niet handig dat juist hij het begrip politiek onbenul uit de kast haalt. Hij is toch de man die een tijd niet alleen voor de VVD, maar ook voor de MSD in de kamer zat. We zijn met zijn allen zijn 'Beste Els-briefjes' echt nog niet vergeten. Hij was toch de man die, ten tijde van zijn commissariaat voor die Haarlemse pillenpooier, een beetje in de war was en niet meer wist namens wie wanneer hij sprak. Laatst hoorde ik de roddel dat hij in die tijd ook nog een poging heeft gedaan om een hoge ambtenaar op het ministerie van Els Borst te wippen. De man in kwestie was niet zo gecharmeerd van de achterbakse methodes Bolk en werkte hem tegen. Dat hij de ambtenaar heeft geprobeerd eruit te werken is juridisch niet hard te maken en daarom kun je hem er niet van beschuldigen. Maar neem van mij aan dat het waar is. Er hebben zich in die tijd veel meer dingen afgespeeld die het daglicht niet echt kunnen verdragen en ik denk dat die te zijner tijd nog wel eens naar buiten zullen komen. Maar dan is Frits al lang weg. Hij is dan ergens commissaris van de koningin of burgemeester. Voorzitter van de NOS is ook zo'n functie. Dat zijn van die vuilnisbakbaantjes voor uitgerangeerde politieke onbenullen en daar mag je Frits, zeker na zijn MSD-blunder, toch echt wel toe rekenen.

Heb jij ook gelezen dat er in 's Graveland een wethouder benoemd is en dat de goede man afziet van de geldende wachtgeldregeling van vijfenzeventig-duizend gulden per jaar? Wil hij niet! Vindt hij onzin! De man doet het baantje een paar maanden en keert daarna niet terug in de politiek en vindt het principieel onjuist dat hij dan nog een tijdje uit de staatsruif loopt te roven. Maak een kopietje van het bericht en stuur het naar alle kamerleden en vooral naar jullie vrienden in het Europees Parlement. Die hebben de tent toch voor elf miljard getild?

Lief Tommeltje, je bent wel een poltieke onbenul, maar je bent een van de velen. En dat lijkt me een grote troost.

Veel geluk, mooi weekend en veel sterkte met het winterklaar maken van je achtertuin.

    • Youp van ’t Hek